Roboty přebírají nadvládu nad sklady. Lidská práce v nich bude čím dál vzácnější

Robot Sparrow společnosti Amazon

Robot Sparrow společnosti Amazon Zdroj: Amazon

Odbory skladníků to budou mít zase o něco složitější. České internetové obchody i logistické firmy úspěšně zrychlují investice do robotizace a automatizace a ještě rychlejší emancipace robotů probíhá u zámořského giganta. Největší a technologicky nejpokročilejší firma v oboru, americký Amazon, totiž představila nové pojetí skladů, které může z oboru vypudit drtivou většinu lidské práce. Souboj robotů s člověkem tak má jasného a zřejmě definitivního favorita. Poslední rána z milosti může přijít dřív, než si myslíme.

České prostředí v e-commerce patří v Evropě k nejrozvinutějším a i v tuzemských skladech se daří držet krok s nejmodernějšími inovacemi. V Zásilkovně, Mallu či Mailstepu mají roboty stále důležitější roli. Každá z těchto firem do nich investovala minimálně desítky milionů korun.

Rubikova kostka v Rohlíku

Internetový supermarket Rohlík na konci loňského roku spustil nový sklad v Chrášťanech u Prahy, jehož součástí je dvanáctipatrová konstrukce velikosti bytového domu, která je rozdělena do 44 tisíc skladovacích boxů, takzvaných zásobníků ve tvaru krychle. Strukturou může připomínat mohutnou Rubikovu kostku. Zásobníky obsluhují po kolejnicích samostatně se pohybující robotičtí skladníci, zhruba půl metru vysoké krabice s ramenem, které ze zásobníků sbírá zboží. V případě Rohlíku, který má 265 takových robotů, dokáže systém za hodinu odbavit přibližně tisíc objednávek s váhou do 30 kilogramů.

Alza, která systém s označením AutoStore zavedla zhruba ve stejnou dobu, pracuje dokonce se 400 roboty a za hodinu zvládne devět tisíc objednávek. Kromě robotů k tomu stačí jen třicet zaměstnanců. Dříve Alza za hodinu zpracovala 5500 objednávek a asistovat tomu muselo dvě stě lidí.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!