Na linku D dohlédne nová architektka metra, přináší zkušenosti z londýnské podzemky

Anna Švarc

Anna Švarc Zdroj: Facebook Adam Scheinherr

Designový manuál pro londýnské metro zpracovala kancelář EEgret West studio. (na snímku stanice Liverpool Street Station)
Jde o jakýsi soubor doporučení. (na snímku Liverpool Street Station)
Jejich cílem je zachovat estetiku stanic. (na snímku Liverpool Street Station)
Metro totiž není jen funkční stavbou. (na snímku Liverpool Street Station)
Mělo by mít estetický přesah. (na snímku Liverpool Street Station)
6
Fotogalerie

Pražský dopravní podnik vybral architektku, která bude dohlížet na podobu metropolitního metra. Od října se jí stane Anna Švarc, jejím prvořadým úkolem bude vzhled nové linky D, na starost ale bude mít i stávající stanice. Na metro podle ní nejde pohlížet jen jako na dopravní stavbu, cestování podzemkou by mělo přinést i estetický zážitek.

Česká architektka, která se spolupodílela například na rekonstrukci tří stanic londýnského metra, vyhrála výběrové řízení vypsané pražským dopravním podnikem (DPP).

Tendru se kromě ní zúčastnilo dalších 14 uchazečů. „Součástí výběrového řízení byl motivační dopis a životopis. Zřejmě rozhodla moje předchozí praxe z Londýna, kde jsem v týmu třech lidí vytvářela jakýsi estetický manuál pro tamní metro,“ přibližuje nová architektka metra. Stejně tak podle ní mohla rozhodnout i její praxe z Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy.

Metro nevnímá jen jako dopravní fuknční stavbu. Stanice by měly mít i estetickou hodnotu.

„Představy o tom, jakým způsobem se bude metro měnit, jak se bude prostor zkvalitňovat, mám. Jak to ale bude reálně probíhat, se dozvím až v následujících týdnech, až mě do svých představ zasvětí dopravní podnik,“ říká Švarc.

„Nejde o sérii dogmat, ale spíše doporučení, jejichž cílem je především udržet kontext všech stanic v případě, že budou rekonstruovány,“ přibližuje design manuál.

Zda je podobný nástroj i cestou pro zlepšení veřejného prostoru v pražském metru, je otázkou. Pražské metro je specifické. „Zda je manuál ideálnem, nebo zda to zvládne zastřešit nějaká osobnost, zatím opravdu nevím,“ uzavírá Švarc.

Zaujal vás článek? Pak vás jistě potěší náš nejnovější magazín E15 Premium s podtitulem Jak si užít design. Objednat si ho můžete zde

Video placeholde
E15 Premium - Jak si užít design • E15