Návrháři vyvinuli tričko, díky kterému si mohou užít hudbu i neslyšící

SoundShirt

SoundShirt Zdroj: Facebook CuteCircuit

SoundShirt
SoundShirt
Tričko SoudShirt, které neslyšícím umožní „slyšet“ hudbu
Tričko SoudShirt, které neslyšícím umožní „slyšet“ hudbu
5
Fotogalerie

Ateliér CuteCircuit se už 15 let snaží o propojení módy s pokročilými technologiemi a inteligentními tkaninami. Posledním počinem britských návrhářů je triko, které umožňuje neslyšícím díky zabudovaným speciálním senzorům cítit rytmus hudby. 

SoundShirt, tak se speciální oblečení pro neslyšící jmenuje, má v sobě zabudovaných 16 cenzorů, díky kterým „uslyší“ neslyšící různé zvyky – přesněji pocítí v rukách rytmus například houslí a v zádech pak bicí.

„Je to skoro jako bych cítil hloubku hudby, můžu tak i tancovat v rytmu,“ přibližuje Hermon Berhane, jedno z dvojčat, které mělo možnost si technologickou novinku vyzkoušet.

Produkt není levnou záležitostí, vyjde na tři tisíce liber (v přepočtu zhruba 88 tisíc korun). Podle Berhana ale vynaložené peníze stojí za to.

„Šestnáct mikročipů funguje na bázi bezdrátových přijímačů, které hudbu produkovanou na pódiu transformují do dat a vytváří sérii doteků napříč celým tělem,“ píše se na webových stránkách CuteCircuit.

Tričko je kompletně navrženo z inovativní tkaniny, pro přenos pocitů nejsou tedy potřeba žádné dráty, což jeho nošení dělá maximálně pohodlným a přirozeným. Vodivé dráty totiž nahrazuje tkanina se stejnými vlastnostmi.

Nápaditý design látky, který je vizuální metaforou mezi vibracemi a zvukovými vlnami, je výsledkem digitálního potisku s vysokým rozlišením.

Zaujal vás článek? Pak vás jistě potěší náš nejnovější magazín E15 Premium s podtitulem Jak si užít design. Objednat si ho můžete zde

Video placeholde
E15 Premium - Jak si užít design • E15