Český Google loni opět zaplatil na daních jen drobné

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Česká odnož technologického giganta Google zaplatila podle výkazu zisků a ztrát loni na daních devět milionů korun, o milion korun více než v roce 2017. Server Borovan.cz ale upozorňuje, že firma uplatňuje kličku s centrálou v Irsku, kde přiznává většinu příjmů kvůli příznivým daňovým podmínkám.

Ve výkazu společnost uvádí, že v loňském roce utržila její tuzemská pobočka 311 milionů dolarů, o necelé dva miliony méně než předloni. Odborníci ale dlouhodobě upozorňují, že výsledky nevypovídají o tom, jak se firmě reálně daří, většinu tuzemských miliardových tržeb totiž fakturuje právě irská pobočka. 

Internetová firma Seznam.cz, jejíž majoritní podíl drží firma Helifreak Limited sídlící na Kypru, loni v tuzemsku utržila 4,48 miliardy korun, na daních přitom zaplatila okolo tří set milionů korun, srovnává Borovan.

Zdanění digitálních obrů je v poslední době horkým tématem. Zavedení daně minulý týden oznámila Francie. Má se týkat firem, které mají v této zemi příjmy vyšší než 25 milionů eur a celosvětově vyšší než 750 milionů eur. Ve Francii se dani říká Gafa podle čtyř nejznámějších plátců – Google, Amazon, Facebook a Apple. Zákon o digitální dani připravuje i Česko. Kromě zmíněných obrů by měl platit i pro menší mezinárodní hráče, jako je Airbnb, Uber nebo hudební aplikace Spotify.

Tuzemská pobočka Googlu byla založena v říjnu 2006. Od té doby uvádí na český trh lokalizované služby, jako jsou Mapy Google, video portál YouTube, prohlížeč Google Chrome nebo mobilní operační systém Android. 

Zaujal vás článek a chcete celý časopis na toto téma? Kupte si ho v naší online trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte a zítra máte ve schránce. Doprava je zdarma.

Video placeholde
Jak uspět v digitální době? Nový magazín E15 • E15