Na technologické obry bychom si měli došlápnout podobně jako EU, prohlásil Trump

google

google Zdroj: ctk/AP

Google omezí čínské firmě Huawei aktualizace svých služeb.
Donald Trump, americký prezident
Donald Trump, americký prezident
4
Fotogalerie

Americká administrativa Donalda Trumpa by se mohla inspirovat nedávnými kroky evropských institucí, které byly namířeny proti technologickým gigantům. Vyplývá to z interview prezidenta USA v televizi CNBC.

Donald Trump souhlasí s postupem evropských regulátorů, kteří nedávno pokutovali Google a prověřují i Facebook v souvislosti s ochranou osobních informací uživatelů. Nechal se také slyšet, že by z pokut mohly profitovat i Spojené státy.

„Měli bychom dělat, co dělají oni," řekl Trump CNBC. Americký prezident dodal, že se jedná o „skvělé společnosti“, upozornil ale i na jejich sklony k monopolizaci. Konkrétní podrobnosti nesdělil.

Evropská komise od roku 2017 trestala Google pokutami v celkové výši téměř desítky miliard dolarů.

Globální technologické společnosti jsou v poslední době pod tlakem také v USA, a to ze strany federálních úřadů, politiků a potenciálních prezidentských kandidátů. Trump opakovaně kritizoval i třeba šéfa Amazonu Jeffa Bezose. 

Současná nejistá situace v USA nesvědčí ani hodnotě tehnologických firem. Minulý týden na obavy z možných regulací reagovaly poklesem akcie Alphabetu, Facebooku i Amazonu. 

Jak mění technologický pokrok zavedená odvětví? Dočtete se v magazínu E15 Premium, objednávejte zde >>>

Video placeholde
Jak uspět v digitální době? Nový magazín E15 • E15