Nová streamovací služba může výrazně zvýšit Disneyho hodnotu, odhaduje banka

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Disney
Disneyland, Anaheim
Disney’s Magic Kingdom, Orlando
Disney+
5
Fotogalerie

Americká banka Morgan Stanley zveřejnila svůj odhad vývoje ceny akcií společnosti Disney. Spuštění nové služby Disney+, která nejbohatší hollywoodské studio posune do streamovacího byznysu, by mohla akcie firmy zhodnotit o necelou pětinu. Informoval o tom web CNBC

Analytik Benjamin Swingburne z banky Morgan Stanley zvýšil svůj odhad ceny akcií ze zhruba 140 na 160 dolarů. Předpokládá, že streamovací platforma firmy bude mít do roku 2024 více než 130 milionů předplatitelů a upravený zisk za akcii se zvýší na 11 dolarů ze 7,08 dolaru ve fiskálním roce 2018.

„Kdybych se držel zpět, tak bych musel přiznat, že investice do akcií studia Disney je hra na trvanlivost jeho intelektuálního majetku. Na druhou stranu spotřebitelé dnes hlasují svými peněženkami a na filmy a televizní produkty vynakládají ročně až 20 miliard dolarů. Je tedy velká šance, že si nakonec předplatí i Disney+,“ uvedl Swinburne. Akcie studia v souvislosti se zveřejněním odhadu posílily o 2,2 procenta.

Disney spustí streamovací platformu Disney+ na americkém trhu v listopadu. Služba nabídne jeho největší hity, originální tvorbu i filmy a seriály z filmové a televizní divize 21st Century Fox, kterou studio s myšákem ve znaku koupilo za 71,3 miliardy dolarů (1,6 bilionu korun). Analytici předpovídají, že dlouhodobě nejúspěšnější hollywoodské studio Disney nabídne o dvacet procent méně obsahu než Netflix, jeho tituly jsou ale lépe hodnocené.

Konkurencí v segmentu streamovacích platforem bude pro Disney+ kromě Netflixu pro Netflix i služba Amazon Prime nebo HBO Go, které aktuálně boduje s minisérií Černobyl nebo poslední řadou oblíbeného seriálu Hra o trůny.

Čistý zisk společnosti Disney se v prvním kvartálu letošního roku meziročně zvýšil na 5,4 miliardy dolarů (124 miliard korun) z 2,9 miliardy. Koncern těžil především z vyšší návštěvnosti svých zábavních parků.