Nájemné v luxusních kancelářích rostlo navzdory obchodní válce. Nejdražší je Hongkong

Byznysová čtvrť v Hong Kongu

Byznysová čtvrť v Hong Kongu Zdroj: profimedia.cz

Hongkong
Hongkong
Londýnská čtvrť Belgravia
Londýnská čtvrť Mayfair
Londýnská čtvrť Mayfair
6
Fotogalerie

Ekonomický růst, dostatek pracovních příležitostí a omezený prostor. To jsou hlavní důvody, proč loni rostly ceny nájmů nejluxusnějších kancelářských prostor v pětaosmdesáti ze 122 zkoumaných zemí. Ve studii Global Prime Office Occupancy Costs Report 2019 to uvedla poradenská společnosti CBRE. 

První desítka trhů s nejdražšími kancelářemi zůstala stejná jako v minulém roce, jen pořadí se změnilo. Na prvním místě je neotřesitelně umístěné centrum nejdražšího realitního trhu světa - Hongkongu - s cenou 322 dolarů za roční pronájem čtvereční stopy (jeden čtvereční metr je 10,76 čtvereční stopy - pozn. aut.) luxusního kancelářského prostoru, což je o šestnáct dolarů více než loni.

Cena naopak klesla v západní části Londýna. Tam se luxusní kanceláře pronajímají o 13 dolarů levněji než v loňském roce za 222 dolarů za čtvereční stopu. Na třetím místě jsou kanceláře v hongkongské čtvrti Kau-lung, která ze třetí příčky odsunula Peking, kde se luxusní kanceláře pronajímají o 12 dolarů levněji než loni.

CBRE definuje náklady na pronájem luxusních kancelářských prostor jako nájemné, místní daně a poplatky za služby, přičemž bere v potaz jen nejkvalitnější kancelářské prostory v nejluxusnější lokalitě daného trhu.

Náklady na pronájem prvotřídních kanceláří rostly podle šéfky výzkumu Julie Whelanové strmým tempem. „Závod společností o přilákání talentů tím, že jim nabídnou kvalitní kancelářské prostory, neztratil na hybnosti, přestože ekonomika v některých regionech zpomalovala a ve vzduchu visí hrozba obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou,“ řekla webu World Property Journal Whelanová. Poptávka po kvalitních kancelářských prostorách je podle ní silná hlavně ze strany bankovních domů nebo technologických společností.  

Procentuálně nejvyšší nárůst zaznamenalo Porto, kde vzrostla cena nájmů luxusních kanceláří za poslední rok téměř o čtvrtinu na 27,78 dolaru za čtvereční stopu. Způsobil to hlavně přesun finančních a spotřebitelských firem do druhého největšího portugalského města. Cena pronájmu luxusních kanceláří rostla i v Praze. Oproti loňsku je to o 6,9 procentního bodu na 42,97 dolaru za roční pronájem čtvereční stopy.

Růst byl podle studie rovnoměrně rozprostřen do všech regionů, každý z nich zaznamenal prudší zvýšení než loni. Celkově v zemích Evropy, Středního východu a Afriky vzrostla cena nájmu luxusních kanceláří o 3,5 procentního bodu, přičemž jsou z tohoto regionu čtyři z pěti nejrychleji rostoucích trhů s luxusními kancelářemi na světě – Porto, Kapské město, Budapešť a španělská Palma. V regionu Amerika dosáhl nárůst 3,7 procentního bodu.

Zajímají vás reality? Čtěte speciál E15 Premium Jak vydělat na pronájmu >>>

Video placeholde
Jak vydělat na pronájmu. Nový magazín E15 Premium • E15