Pošta se chce zbavit další nemovitosti, plánuje prodej centrály v srdci Prahy

Hlavní pošta v Praze

Hlavní pošta v Praze Zdroj: Česká pošta

Historická zasedací místnost na Hlavní poště, kde se dějí významné události.
Hlavní pošta
Budova Hlavní pošty v roce 1935.
Historický záběr budovy Hlavní pošty v Praze.
Přepážková hala budovy Hlavní pošty v 50. letech 20. století.
10
Fotogalerie

Česká pošta chystá restrukturalizaci, která vyžaduje investice ve výši zhruba 7,5 miliardy korun. Částečně je chce financovat prodejem nemovitostí. Kvůli tomu se plánuje časem zbavit i svého sídla v pražské Jindřišské ulici. Deníku E15 to řekl šéf podniku Roman Knap.

„Samozřejmě ho chceme prodat, nebudeme v budoucnu sídlit v takovém obrovském paláci,“ řekl Knap. Další podrobnosti ale neuvedl.

Vedoucí investiční společnosti BNP Paribas Real Estate Stewart Thomson považuje prodej nemovitosti za velkou příležitost, která může na realitním trhu vyvolat velkou poptávku. „Předpokladem je dohoda s památkáři na dalším využití. Je tam potenciál například pro vybudování hotelu nebo kanceláří. Celková cena bude závislá od nákladů na redevelopment, které nyní ještě nelze předjímat,“ uvedl Thomson.

V případě předělání nemovité kulturní památky na moderní kanceláře by podle Thomsona bylo možné inkasovat měsíčně za metr čtvereční tamních ploch od nájemců až 25 eur. To je více, než kolik v současnosti činí průměrné nájemné v těch nejlepších pražských kancelářích. Takovou nemovitost pak podle něj bude možné prodat s výnosem kolem čtyř procent. Takto nízké výnosy stlačené dolů vysokou cenou se aktuálně v Praze dosahují u těch nejlepších realitních obchodů.

„Tak velký objekt určitě přiláká pozornost investorů, ale řada potenciálních zájemců by se na to dívala jinak než jako na kanceláře, protože to jsou staré oddělené kanceláře, které dnes úplně netáhnou. Rozpronajímání tak velkého domu malým nájemcům by mohlo být obtížné. Na druhou stranu tam je i prostor pro pronájem a případnou malou dostavbu z ulice Politických vězňů. Na hotel je to možná dobré, ale též poměrně velké. Nejlepším řešením by bylo rozdělení na více účelů,“ napsal deníku E15 specialista na komerční nemovitosti, který nechtěl být jmenován.

Hlavní pošta v Praze je novorenesanční budova, která byla dokončena v roce 1874. V české historii hrála významnou roli, byla místem tvrdých bojů během pražského povstání. Její celková rekonstrukce proběhla mezi lety 1996 a 1999 a vyžádala si investici ve výši 682 milionů korun.

Deník E15 psal již v polovině června, že Česká pošta nabídne k prodeji bývalý smíchovský klášter. Požaduje za něj 353,35 milionu korun. Prodeji formou elektronické aukce proběhne 19. září.

Prohlédněte si fotogalerii: