Česká pošta se opět snaží prodat někdejší smíchovský klášter, s cenou jde výrazně dolů

Bývalý klášter benediktinek na pražském Smíchově.

Bývalý klášter benediktinek na pražském Smíchově. Zdroj: ČTK

Bývalý klášter benediktinek na pražském Smíchově.
Klášter svatého Gabriela v Praze 5.
Klášter svatého Gabriela v Praze 5.
Klášter svatého Gabriela v Praze 5.
Klášter svatého Gabriela v Praze 5.
6
Fotogalerie

Bývalý klášter benediktinek na pražském Smíchově Česká pošta znovu nabídla k odkupu. Částka ve výši 353,35 milionu korun, kterou podnik za nemovitou kulturní památku požaduje, je o 67 milionů nižší než před třemi roky. Tehdy se jí rovněž snažila pošta udat.

„Cena vychází ze znaleckého posudku, dřívější ceny byly určené tak, aby Česká pošta areál prodala a adekvátně na prodeji vydělala. Vzhledem k tomu, že se dosud nepodařilo najít zájemce, který by areál odkoupil, stanovili jsme nyní minimální nabídkovou cenu na úroveň té ze znaleckého posudku,“ přiblížil podrobnosti prodeje tiskový mluvčí Matyáš Vitík.

Areál bývalého kláštera sv. Gabriela bude pošta nabízet formou elektronické aukce, která se bude konat 19. září. Podrobné informace včetně technické specifikace jsou umístěny na webu České pošty a inzerce objektu na portálu Sreality.

Před třemi lety pošta první elektronickou aukci s vyvolávací cenou 420 milionů zrušila. Závaznou nabídku totiž předložila pouze jedna firma, ale s formálními chybami. Poté pošta areál neúspěšně nabízela ještě dvakrát, naposledy za 370 milionů.

Prohlédněte si galerii:

"Na zmiňovanou nemovitost jsem měl zhruba před šesti lety zájemce. Tehdy ale zájem o prodej nebyl. Myslím, že jde o mimořádně atraktivni objekt, jehož prodej může ale zkomplikovat řada okolností. Mimojiné i věcné břemeno církve na tamní kostel," tvrdí realitní makléř Antonín Gold.

Cena, za níž se momentálně areal nabízí, je podle něj realitičtější než před třemi roky. "Zajímavější by ale bylo, kdyby se nakonec pohybovala kolem 300 milionů,"dodává Gold s tím, že zájem o objekt by mohl prijit například ze strany provozovatele hotelové sítě.

Stát zastoupený ministerstvem pošt a telegrafů po roce 1919 klášter odkoupil za 3,5 milionu korun od jeho tehdejších vlastníků Karla a Aloise Löweinstein-Wertheim-Rosenbergových, až do roku 1931 ze sídlil Poštovní úřad šekový. Poté objekt sloužil Poštovnímu muzeu.

Po druhé světové válce se hlavním uživatelem budovy postupně stala Poštovní poukázková ústředna, později přejmenovaná na VAKUS. Bývalou klášterní budovu opustil VAKUS až v roce 1998. Ve stejném roce se do objektu nastěhovalo Ředitelství pošt Praha, které odešlo krátce po roce 2010. V budově pak zůstala už jen část Poštovního muzea, které ji opustilo koncem roku 2016.