Tesla v Číně udivuje. Žádná jiná auta tam nesjela z nové výrobní linky tak rychle

Továrna Tesly v Číně

Továrna Tesly v Číně Zdroj: profimedia.cz

Model Y
Model Y
Tesla Model X
Továrna Tesly v Číně
Továrna Tesly v Číně
6
Fotogalerie

Autmobilka Tesla v pondělí začne dodávat elektromobily Model 3 vyrobené v nové továrně v Šanghaji. Firma přitom zahájila výstavbu závodu v lednu, výrobu pak spustila v říjnu. Závod má produkovat 250 tisíc vozů ročně a je první, který má firma mimo Spojené státy.

Tesla v pondělí předá prvních 15 vozů z nové továrny, jejich majiteli se stanou zaměstnanci firmy. Závod tak začne dodávat auta zákazníkům pouhých 357 dnů od zahájení výstavby, což je rekord v rámci aktivit globálních automobilek v Číně, upozornil Reuters.

Cena elektromobilu Model 3 z čínské továrny byla bez započítání subvencí stanovena na 355 800 juanů (1,2 milionu korun).

Čínská vláda uvedla, že tento elektromobil zařadila na seznam vozů osvobozených od desetiprocentní daně z obratu. Elektromobil se navíc už dříve kvalifikoval pro vládní subvence až 25 tisíc jüanů (82 tisíc korun), uvedla agentura Bloomberg.

Šéfem a spoluzakladatelem automobilky Tesla je podnikatel Elon Musk. Šanghajská továrna je součástí plánů Tesly na posílení přítomnosti na čínském trhu a na minimalizaci dopadů obchodní války mezi Washingtonem a Pekingem. Čína je největším automobilovým trhem na světě.

O Elonu Muskovi a dalších vizionářích si přečtěte v magazínu E15 Premium. Objednávejte zde >>> Doprava zdarma.