Za 30 let existence si vybraly naše výrobky dva miliony zákazníků ve 40 zemích, říká Erich Stavař ze společnosti Isotra

Erich Stavař (vlevo), PR manažer a člen představenstva, Lýdie Blachutová, předsedkyně dozorčí rady, Bohumír Blachut, předseda představenstva společnosti Isotra.

Erich Stavař (vlevo), PR manažer a člen představenstva, Lýdie Blachutová, předsedkyně dozorčí rady, Bohumír Blachut, předseda představenstva společnosti Isotra. Zdroj: Isotra

Bioklimatická pergola Artosi se zasklením Artosi Glass
Bioklimatická pergola Artosi
Venkovní roleta Vivera na rodinném domě
Screenová roleta na rodinném domě
Venkovní žaluzie na budově Dock v Praze
7
Fotogalerie

Až 25 procent tepla unikajícího okny lze v zimním období ušetřit správným použitím stínicí techniky. V letních měsících může díky ní klesnout teplota v místnosti o pět až osm stupňů Celsia. Nejen o úsporách mluví v rozhovoru člen představenstva a PR manažer opavské společnosti ISOTRA.

Evropu zasáhla kvůli ruské válce na Ukrajině energetická krize. Může jednotlivcům i podnikům pomoci proti rostoucím cenám a s blížící se zimou kvalitní stínění?

Samozřejmě, že instalací vhodné venkovní stínicí techniky dochází k významným úsporám energií, a to jak v zimním, tak i zejména v letním období.

Existují skutečně odborné posudky a výpočty, kolik může takové stínění v zimě ušetřit?

Je měřením i výpočtem dokázáno, že kvalitní stínicí technika má obrovský vliv na tepelnou i světelnou pohodu a prostup tepla zejména v letním období. Stínicí technika samozřejmě zabraňuje tepelným únikům i v zimním období. V současné době Evropské sdružení stínicí techniky „ES-SO“ rozeběhlo projekt pro výpočet vlivu stínicí techniky na úspory energií v zimním období. Na základě prvních výsledků můžeme konstatovat, že v zimním období dochází ke zlepšení součinitele prostupu tepla okny až o 25 procent dle typu použité stínicí techniky.

A jak je to v létě, kdy stále častěji dosahují i teploty v Evropě tropických hodnot?

Instalací venkovní stínicí techniky lze snadno dosáhnout snížení teploty v místnosti o pět až osm stupňů Celsia. Finální výsledek pak závisí nejenom na zvoleném typu stínění, ale taky na zvoleném barevném odstínu lamely či látky a dále pak na konstrukčním provedením domu a jeho tepelně-izolačních vlastnostech.

Co je účinnější v tom kterém období? Venkovní rolety, nebo žaluzie?

Pro zimní období je lepší venkovní roleta, jejíž lamely jsou složeny z hliníkového obvodového pláště, který je vyplněný PUR pěnou. V letním období jsou oba stínicí prvky srovnatelné, pro venkovní žaluzie bude u řady zákazníků hrát velkou roli možnost libovolného naklopení lamel a tím pádem i dosažení ideální světelné pohody v místnosti.

Jaký je mezi nimi rozdíl cenový, v délce montáže a také v životnosti?

Cena venkovní hliníkové rolety je mírně vyšší oproti ceně venkovní žaluzie. Délka montáže je téměř podobná a životnost je u obou stínicích prvků delší než 10 let.

A aby bylo stínění dokonalé, doporučil byste ještě například vnitřní zatemňovací rolety?

Zatemňovací rolety se používají ve speciálních prostorách, jako jsou např. laboratoře, projekční místnosti apod. Pro zastínění je postačující exteriérová stínicí technika, případě se může kombinovat, z důvodu designu a barevného sladění, s interiérovou látkovou stínicí technikou.

Poměrně novým pojmem jsou screenové rolety. Komu jsou určené a jak se liší jejich vlastnosti od těch ostatních?

Venkovní screenové rolety jsou moderním typem exteriérového stínění. Užitné vlastnosti z hlediska zastínění jsou podobné, jako je tomu u venkovních žaluzií či rolet. Látky pro screenové rolety nabízíme v materiálovém provedení skelné vlákno potažené PVC vrstvou nebo polyesterové vlákno s PVC vrstvou v různém barevném provedení. Látky plní primárně stínicí funkci, ale jsou také značně odolné proti povětrnostním vlivům a chrání před pronikáním hmyzu v případě zipového provedení.

Screenová roleta na rodinném doměScreenová roleta na rodinném domě | Isotra

Jak na vás dopadla současná krizová situace se zdražováním téměř všeho? Navíc se Česko potýká s nebývale vysokou inflací. Museli jste výrazně zdražovat?

V průběhu letošního a minulého roku jsme byli nuceni reagovat na růst cen u jednotlivých dodavatelů komponentů a na zvyšování cen energií a paliv. Přínos a užitné vlastnosti stínicí techniky jsou i nadále výrazně vyšší než její určitý cenový nárůst odpovídající růstu cen vstupů.

Některé menší firmy v Německu končí podnikání, protože si už nemohou dovolit přenášet stále se zvyšující náklady na koncové zákazníky. Jak je to u vás?

Nemáme informace, že by v České republice končily svou činnosti firmy v oboru stínicí techniky. Přesto je v následujícím období možné, že k podobným jevům bude docházet i v České republice.

Doba pandemie koronaviru pro vás znamenala nárůst objednávek. Jak je to nyní? Opakuje se vývoj z krizových let 2008 až 2012?

Toto si netroufám říci. Řada aspektů je podobných, ale velká většina je zcela jiných – teprve budoucnost ukáže, jaký bude vývoj v následujících letech. Minimálně pro rok 2023 očekáváme ochlazení poptávky a stagnaci, případně i pokles trhu v oblasti stínicí techniky. Připravujeme opatření pro eliminaci těchto negativních jevů.

Jak se vy jako firma se stínicí technikou bráníte tepelným únikům z vašich budov?

Samozřejmě používáme vhodnou stínicí techniku.

Venkovní žaluzie na budově Dock v PrazeVenkovní žaluzie na budově Dock v Praze | Isotra

Dá se očekávat nějaká inovativní či zcela revoluční metoda, která by byla spásou na současné problémy? Zkoumá něco takového vaše vývojové oddělení?

O nových revolučních metodách nemáme informace ani v rámci České republiky, ani ze světa. Naše vývojové oddělení však neustále pracuje na inovacích stávajících produktů a vývoji nových výrobků v oblasti stínicí techniky.

Společnost Isotra si v září letošního roku připomněla 30. výročí svého vzniku. Dokázali byste spočítat, kolik jste obsloužili zákazníků? Kam jste všude dodali vaše výrobky?

Za třicet let existence Isotry si vybraly naše výrobky více než dva miliony zákazníků. Naše produkty dodáváme kromě České republiky do 40 zemí Evropy a světa.

Opakovaně získáváte certifikace o finanční stabilitě společnosti Dun & Bradstreet, dříve Bisnode. Je v současném období ještě přínosnější? Oceňují certifikaci více domácí nebo zahraniční partneři?

Opakované získávání certifikátu je pro nás významný prvek PR a tuto skutečnost komunikujeme při jednání s našimi klienty, v PR článcích a zveřejňujeme na našich webových stránkách.

Erich Stavař (66)

Člen představenstva a PR manažer společnosti Isotra. Vystupoval obor silnoproudá elektrotechnika na Vysoké škole baňské v Ostravě, na něj navázal postgraduálním studiem zahraničního obchodu na Vysoké škole ekonomické v Praze. Je ženatý a má jednu dceru. Mezi koníčky řadí tenis, kuželky a jógu.