Kontroverzní PornHub změnil majitele, putuje do rukou Kanaďanů

Portál Pornhub

Portál Pornhub Zdroj: Profimedia

„Největší databáze ničeho“ změnila majitele. V Nizozemsku registrovaná společnost MindGame prodala PornHub nově založené kanadské kapitálové společnosti Ethical Capital Partners.

O Hospodaření PornHubu toho mnoho nevíme, poslední zveřejněné příjmy jsou z roku 2018, dosáhly 460 milionů dolarů, ziskové marže se podle expertů blížily 50 procentům. Po ekonomické stránce tedy jde o lákavý byznys, ale...

Ale také za sebou táhne kontroverzi, právní spory a problémy s financováním. Aktuálně se PornHub potýká s žalobou kvůli hostování explicitních videí nezletilých. V minulých letech se proslavil odchod karetních společností Visa a Mastercard z Pornhubu (Visa je v jedné z žalob jmenována jako spoluviník). Koncem roku 2020 to byznys přivedlo na pokraj krachu.

V očích veřejnosti byl problematický i provokativní přístup majitele – počínaje jménem firmy (MindGame = Hra s myslí), přes agresivní marketing, po utajování identity většinového majitele. Až list Financial Times odhalil, že jde o Bernda Bergmaira, bývalého bankéře Goldman Sachs.

VIDEO: Tragické osudy pornohereček: Karikatura sexbomby, výhružky Islámského státu a oběť kyberšikany

Video placeholde
• Videohub

Přístup Ethical Capital Partners je od začátku jiný – počínaje jménem, které obsahuje Etiku. Noví majitelé chtějí vystupovat otevřeně k veřejnosti, médiím i autoritám a hodlají uklidnit atmosféru. Právník a jeden ze šesti spoluzakladatelů ECP Solomon Friedman pro Financial Times řekl, že žaloby i kritika MindGeeku pramení z nepochopení toho, jak společnost chrání svůj obsah, což bylo částečně podníceno utajováním předchozích vlastníků. „Chci pravidelně komunikovat se zainteresovanými stranami, včetně médií,“ řekl.

Hodnotu transakce neznáme, Friedman pouze zdůraznil, že žádní předchozí akcionáři si neponechávají vlastnictví, právo nebo kontrolu nad společností a potvrdil tak kompletní odstřižení PornHubu od minulosti. Dosavadní management projektu prozatím zůstává.

Článek vyšel na webu connect.zive.cz