Česko chystá nový zastupitelský úřad na Ukrajině, Slováci ho už mají

Přípravy na ruský úder v Užhorodu.

Přípravy na ruský úder v Užhorodu. Zdroj: Reuters

Přípravy na ruský úder v Užhorodu.
Přípravy na ruský úder v Užhorodu.
3
Fotogalerie

Ministerstvo zahraničí hledá vhodné prostory v západoukrajinském Užhorodu, kam by umístilo české velvyslanectví ve válkou zmítané zemi. Ambasáda donedávna sídlila v Kyjevě, kvůli ruské agresi však musela být před měsícem uzavřena. Ještě před třemi týdny přitom rezort podle informací deníku E15 zvažoval otevření zastupitelského úřadu na českém generálním konzulátu ve Lvově, z bezpečnostních důvodů nakonec padla volba na Užhorod. Ambasádu už tam má od tohoto týdne Slovensko.  

„Posuzujeme nabídky prostor pro umístění úřadovny. V souvislosti s přesunem do Užhorodu předpokládáme posílení týmu o několik zaměstnanců, připojí se také velvyslanec Radek Matula,“ uvedl Michal Beneš z tiskového oddělení Černínského paláce.

Možnosti působení úřadu už projednával náměstek ministra zahraničí Martin Smolek s předsedou Oblastní rady Zakarpatí Volodymyrem Čubirkem. V Užhorodu byl dříve český honorární konzulát, jehož činnost byla v prosinci 2018 přerušena.

„Aktivní ve vztahu k Ukrajině jsou nadále české firmy, které se na nás obracejí s žádostmi o konzultaci či pomoc. I této agendě se bude úřadovna v Užhorodu věnovat,“ dodal Beneš.

Při působení v Užhorodu nepůjde podle ministerstva jen o symbolickou přítomnost diplomatické mise na území Ukrajiny a o udržování kontaktů s ukrajinskými představiteli přímo z ukrajinského území. Významnou náplní činnosti bude například pomoc s poskytováním humanitární a jiné pomoci Ukrajině nebo konzulární pomoc pro české občany včetně podnikatelů, kteří tam i za války působí.

Od poloviny března obstarává agendu malý tým v Košicích. Je složený ze zaměstnanců velvyslanectví v Kyjevě a konzulátu ve Lvově, který rezort zahraničí rovněž dočasně uzavřel. Čeští diplomaté a další pracovníci už druhý týden dojíždějí do Užhorodu, aby ve spolupráci s místními úřady vybrali nové sídlo ambasády poblíž hranic se Slovenskem.

Česká republika momentálně nemá na Ukrajině zastupitelský úřad, kde by zaměstnanci fyzicky působili. Velvyslanec Radek Matula se spolu se svým týmem za doprovodu tuzemských bezpečnostních složek vrátil do ČR 27. února, cesta jim z Kyjeva přes Rumunsko trvala tři dny.

Ambasádu v Užhorodu otevřelo Slovensko. „Po úspěšné evakuaci našich diplomatů z Kyjeva 4. března jsme se rozhodli přemístit sídlo zastupitelského úřadu do Užhorodu,“ řekl slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok. Dodal, že od pondělí na Ukrajině působí zástupce velvyslance, ve čtvrtek se tam přesunul i velvyslanec. Pracovat tam budou také vojenský a policejní přidělenec.

Užhorod leží pouhých pět kilometrů od hranic se Slovenskem. Místní přechod Užhorod/Vyšné Nemecké je hlavním silničním uzlem mezi oběma zeměmi. Západní část Ukrajiny ve stávajícím konfliktu na rozdíl od jiných ukrajinských regionů zatím nečelila silným bojům.

Nicméně přistávací dráha letiště v Užhorodu začíná doslova na slovenských hranicích a slovenský ministr obrany Jaroslav Naď vyjádřil obavy, že na ni mohou Rusové zaútočit. Rusko už raketami zasáhlo vojenskou základnu ve městě Javoriv, které leží jen dvacet kilometrů od polských hranic.

Video placeholde
Uprchlická krize: Jaké jsou cílové destinace ukrajinských uprchlíků? • Videohub