Další sankce EU: Omezí používání kryptoměn a zakáže vývoz luxusního zboží do Ruska

Šéfka Evropské komise Ursula Von der Leyenová

Šéfka Evropské komise Ursula Von der Leyenová Zdroj: Reuters

Evropská unie v sobotu uvalí další sankce na Moskvu kvůli ruské agresi na Ukrajině. Členské státy Rusku pozastaví doložku nejvyšších výhod a omezí používání kryptoměn, aby jejich prostřednictvím ruský stát a elity neobcházely sankce. Zakážou také vývoz luxusního zboží do Ruska a dovoz výrobků ze železa a oceli, oznámila dnes předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Nová opatření představují čtvrtý balík sankcí proti Rusku kvůli jeho invazi na Ukrajinu, koordinovaný se Spojenými státy a dalšími spojenci ze skupiny G7.

„Zítra (v sobotu) přijmeme čtvrtý balíček opatření k další izolaci Ruska a odčerpání zdrojů, které využívá k financování této barbarské války,“ prohlásila von der Leyenová.

Unijní blok společně s dalšími západními spojenci, jako jsou Spojené státy, zruší Rusku doložku nejvyšších výhod. Tento krok Západu otevře cestu k uvalení cel na širokou škálu ruského zboží a může Rusko postavit na úroveň Severní Koreje nebo Íránu.

Jako první sedmadvacítka zakáže dovoz výrobků z oceli a železa a vývoz luxusního zboží do Ruska, což je krok, který má zasáhnout především ruské elity.

Rusku budou také pozastavena členská práva v předních multilaterálních institucích, jako jsou Mezinárodní měnový fond (MMF) a Světová banka. „Rusko nemůže hrubě porušovat mezinárodní právo a zároveň očekávat, že bude těžit z výhod plynoucích z členství v mezinárodním hospodářském řádu,“ uvedla von der Leyenová.

Jaké sankce jsou uvaleny na Rusko?

Video placeholde
Sankce pro Rusko: Stahování světových značek i zabavování majetku oligarchům • Videohub

Spojenci ze skupiny G7 se budou příští týden snažit koordinovat postup proti Putinovým spojencům a usilovat o to, aby Rusko a jeho elity nemohly využívat kryptoměny k obcházení sankcí.

Evropský blok také zakáže nové evropské investice do ruského energetického sektoru. „Tento zákaz se bude vztahovat na veškeré investice, transfery technologií, finanční služby atd. v oblasti průzkumu a těžby energie, a bude tak mít velký dopad na (ruského prezidenta Vladimira) Putina,“ uvedla šéfka EK.

Podle statistického úřadu Eurostat činil dovoz zboží z Ruska v roce 2019 celkem 145 miliard eur, z toho 101 miliard eur připadlo na ropu a plyn.