Expert: Aktivace jaderných zbraní je součást strategie. Putin nečekal takový odpor Západu

Podle experta počínání Ruska ohledně aktivace jaderných zbraní je jen součástí taktiky. „Teorie jaderného odstrašování spočívá právě v možnosti eskalace daného potenciálního konfliktu. V tuto chvíli dochází k tzv. eskalaci pro deeskalaci, což znamená, že prezident ruské federace používá veškeré možné dostupné prostředky i ty toho fatálního rázu, jako jsou strategické jaderné zbraně, které uvádí v pohotovost proto, aby odstrašil případného protivníka,“ vysvětluje Vlastislav Bříza mladší, expert na jaderné zbraně z Katedry mezinárodních vztahů FSV UK pro Prostor X. Že by hrozilo reálné nebezpečí jaderné apokalypsy, odmítá. 

Nečekaná akce vzbudila i nečekanou reakci. Prezident Putin totiž nepočítal s tak razantní odvedou západu. Vycházel z toho, že odpovědí na nelegální anexi Krymu, byly sice sankce, ale nijak koordinované. Viděl odchod vojáků NATO z Afganistánu, který vnímal jako ústup, a tak předpokládal, že ani tentokrát nebude odpověď tak jednoznačná. „Naše slabost pro něj byla pozváním na Ukrajinu,“ říká Bříza s tím, že ještě v jedné věci se ruská hlava státu spletla.

„Ruská federace nevnímá západní svět pozitivně, vnímá ho někdy velmi komerčně, nevlastenecky, někdy až zhýrale. A on se domníval, že náš blahobyt je nadřazen nějaké Ukrajině. Ale zapomněl, že ten práh, který je volatilní a posouvá se, je vykoupen krví. Na Krymu netekla krev. Když západní společnost vidí, jak dítě umírá v sanitce, jak grady, nástupce Stalinových varhan, kaťuší, bombardují civilní čtvrť, tak nemůže nereagovat,“ myslí si.

Více se dočtete na Reflex.cz >>>