Jeden ze symbolů Ruska zmizí. Vodku Stoličnaja výrobce kvůli invazi přejmenuje 

stoličnaja

stoličnaja Zdroj: profimedia

Proslulá značka vodky Stoličnaja se bude prodávat pod novým názvem Stoli. V tiskové zprávě o tom informovala firma Stoli Group se sídlem v Lucembursku, která značku vlastní. Vodka se vyrábí v Lotyšsku.

Za výrobcem, firmou Stoli Group, založenou v roce 1997, stojí podnikatel Jurij Šefler, kritik prezidenta Vladimira Putina, který od roku 2002 žije mimo Rusko. "I když žiji od roku 2002 v exilu kvůli svým názorům na Putina, na značku Stolichnaya jsem byl vždycky hrdý. Nyní jsme udělali rozhodnutí značku změnit, protože to jméno už nás dobře nereprezentuje," uvedl Šefler v prohlášení.

O tradiční ruské eportní produkty klesá v Evropě zájem a lidé vyhledávají alternativní nápoje a pochutiny z Ukrajiny. "Ruskou vodku jsme přestali úplně prodávat a sehnali ukrajinskou náhradu, která jde na odbyt," uvedl pražský restauratér Jiří Janišta.

Lidé si většinou značku Stolichnaya spojují s Ruskem, práva na užití značky ve 150 zemích světa však vlastní Stoli Group, která lihovinu vyrábí výhradně v Lotyšsku. V Rusku vodku pod tímto názvem vyrábí státem vlastněná firma.

Přejmenováním vodky se firma brání bojkotu ruských výrobků, kterým lidé po celém světě vyjadřují solidaritu s Ukrajinou.