Krymem otřásly další exploze, vybuchl i muniční sklad. Podle Ruska jde o sabotáž

Exploze na Krymu. (16.8.2022)

Exploze na Krymu. (16.8.2022) Zdroj: Reuters

Výbuchy na Krymu. (16.8.2022)
Výbuchy na Krymu. (16.8.2022)
Exploze na Krymu. (16.8.2022)
Exploze na Krymu. (16.8.2022)
5
Fotogalerie

Severem okupovaného ukrajinského poloostrova Krym v úterý ráno otřásly výbuchy, informovaly ruské tiskové agentury. Podle agentury TASS vybuchl mimo jiné bývalý statek, který armáda používala jako muniční sklad. Ruské ministerstvo obrany později exploze označilo za výsledek sabotáže. Ruský list Kommersant na webu s odvoláním na očité svědky uvedl, že z ruské letecké základny u Simferopolu v centrální části Krymu po explozích stoupá černý dým. Úřady podle zdrojů deníku prověřují, zda nešlo o útok malého bezpilotního letounu na muniční sklad na letišti Hvardijske (rusky Gvardejskoje). Oficiální představitelé se zatím nevyjádřili, dodal deník.

Výbuch munice ve vojenském skladu u města Džankoj na severu Krymu si podle agentury TASS vyžádal evakuaci obyvatel nedaleké vesnice Majskoje.

Ruské ministerstvo obrany označilo explozi za výsledek sabotáže. Poškozeny podle něj byly i civilní objekty, včetně elektrického vedení a dalšího zařízení, železnice a řady obytných budov. „Nikdo nebyl vážně zraněn. Přijímají se nezbytná opatření k odstranění důsledků diverze,“ dodalo ruské ministerstvo podle agentury TASS.

Rusy na Krymu vyděsily exploze: Utíkali z pláží pryč

Video placeholde
Rusy na Krymu vyděsily exploze: Utíkali z pláží pryč • Reuters

Šéf proruské správy Krymu Sergej Aksjonov dříve uvedl, že výbuchy si vyžádaly dva zraněné mezi civilisty, ale jejich životy nejsou v ohrožení. Podle ministra zdravotnictví krymské vlády Konstantina Skorypského lékaři jednoho zraněného operovali, pacient je ve středně vážném stavu. Druhý zraněný byl po ošetření propuštěn domů.

Aksjonov uvedl, že z okolí hořícího skladu museli evakuovat tři tisícovky lidí. Některé domy shořely.

Server RBK-Ukrajina upozornil, že letiště Hvardijske (rusky Gvardejskoje) nedaleko Simferopolu se nachází několik stovek kilometrů od frontové linie. Letiště, patřící ruskému vojenskému námořnictvu, je základnou pro 12 bombardérů Su-24 a 12 bitevních letounů Su-25, dodal list Ukrajinska pravda s odvoláním na twitter šéfa investigativního webu Bellingcat Christa Grozeva.

Agentura RIA Novosti s odvoláním na místní úřady informovala také o explozi, která způsobila požár transformační stanice ve městě Džankoj, které s 38.000 obyvatel patří k větším městům na severu Krymu. Není jasné, zda požár trafostanice narušil dodávky proudu ve městě.

Jeden z exilových vůdců krymských Tatarů Refat Čubarov na sociálních sítích napsal, že místní obyvatelé hlásí „přesný zásah do vojenské jednotky Rusů“, a později upřesnil, že „zasažen byl muniční sklad“ a „výbuchy jsou slyšet daleko ve stepi“.

„Pro připomenutí: Krym jako normální země je o Černém moři, horách, rekreaci a turistice, ale Krym okupovaný Rusy je o explozích skladů a vysokém riziku smrti pro vetřelce a zloděje,“ napsal na twitteru poradce Mychajlo Podoljak z ukrajinské prezidentské kanceláře. Na adresu výbuchů dodal v narážce na oficiální ruský cíl „demilitarizovat“ Ukrajinu, že jde o „demilitarizaci v praxi“.

Minulý týden výbuch otřásl ruskou leteckou základnou Saky na Krymu. Podle Moskvy tam explodovala letecká munice. Kyjev odmítl, že by na základnu zaútočil. Podle satelitních snímků, které zveřejnila společnost Planet Labs, výbuch poškodil letadla i letištní infrastrukturu.