Masivní vzdušný útok na Ukrajinu. Rusko použilo hypersonické zbraně i drony

Raketový útok na Kyjev (29. 12. 2023).

Raketový útok na Kyjev (29. 12. 2023). Zdroj: Reuters

Raketový útok na Kyjev (29. 12. 2023).
Ruská raketa sestřelená nad Kyjevem (29. 12. 2023).
Raketový útok na Kyjev (29. 12. 2023).
Ruská raketa sestřelená nad Kyjevem (29. 12. 2023).
Raketový útok na Kyjev (29. 12. 2023).
29
Fotogalerie

Rusko v noci na dnešek a ráno podniklo další rozsáhlý vzdušný útok na Ukrajinu. Invazní armáda vypálila přibližně 110 střel, uvedl na platformě Telegram ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Velitel ozbrojených sil Valerij Zalužnyj informoval o 114 zlikvidovaných dronech a střelách z celkových 158.

Velitel ozbrojených sil Valerij Zalužnyj informoval o 114 zlikvidovaných dronech a střelách z celkových 158. Úřady hlásí oběti a škody v Kyjevě, Dnipru, Charkově, Lvově, Oděse nebo Záporoží. Podle serveru Meduza činitelé informovali o 12 zabitých a téměř stovce zraněných. Agentura AP ruský vzdušný úder vyhodnotila jako zřejmě největší během celé invaze. Moskva se nevyjádřila.

Rusko dnes na Ukrajinu zaútočilo všemi prostředky: drony, střelami balistickými, s plochou drahou letu i hypersonickými, řekl podle serveru Ukrajinska pravda mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat. „Ve skutečnosti letělo všechno... akorát Kalibry nebyly,“ uvedl Ihnat v televizním vysílání s odkazem na ruské střely. Jinak Rusové podle něj použili hypersonické střely Kinžal, střely balistické i ty s plochou drahou letu, protiletadlové střely S-300 upravené k útokům na pozemní cíle i útočné bezpilotní drony Šáhed. Invazní armáda podle Ihnata vypustila na Ukrajinu nejprve drony a poté střely různých typů.

Velitel ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj na telegramu oznámil, že Rusové vyslali na Ukrajinu celkem 158 zbraní útočících ze vzduchu - kromě různých typů střel také útočné drony. Protivzdušná obrana podle něj zlikvidovala 27 bezpilotních letounů a 87 řízených střel. „Napadeny byly objekty kritické infrastruktury, průmyslové a vojenské objekty. Bohužel jsou mrtví a zranění,“ dodal Zalužnyj.

Ukrajinské úřady informují o obětech, zraněných i škodách. Někde jsou hlášeny škody kvůli pádům trosek sestřelených raket nebo dronů. Ukrajinský premiér Denys Šmyhal podle agentury Reuters uvedl, že invazní armáda se zaměřila na sociální a kriticky důležitou infrastrukturu.

„Porodnice, vzdělávací instituce, nákupní centrum, vícepodlažní a soukromé budovy, komerční sklady, parkoviště. Kyjev, Lvov, Oděsa, Dnipro, Charkov, Záporoží a další města,“ napsal na telegramu Zelenskyj, podle něhož Rusko použilo téměř všechny typy střel, které má ve svém arzenálu. „Na údery teroristů určitě odpovíme,“ dodal prezident.

V Dněpropetrovské oblasti zemřeli čtyři lidé, oznámil šéf tamní oblastní správy Serhij Lysak podle stanice BBC. „Tragické ráno pro oblast. Nepřítel útočil raketami. Předběžně - zraněno je asi jeden a půl tuctu lidí. Čtyři zahynuli,“ uvedl Lysak na telegramu. V oblastní metropoli Dnipru byla podle úřadů při ruském úderu poškozena mimo jiné porodnice a nákupní centrum, kde vypukl požár.

V Charkově, druhém největším ukrajinském městě, při ruském vzdušném úderu zahynul jeden člověk a dalších osm jich je zraněných, napsala agentura Reuters s odkazem na místní úřady. Podle starosty Ihora Terechova byla při ruských úderech poškozena nemocnice, obytné budovy a průmyslové zařízení.

Šéf Lvovské oblasti Maksym Kozyckyj informoval o zásahu obytného domu ve Lvově a později informoval o jednom mrtvém a třech raněných. Požár podle něj vypukl v místním lyceu, zřejmě kvůli pádu trosek rakety sestřelené protivzdušnou obranou.

V Kyjevě zahynul jeden člověk, další zhruba dvě desítky jsou zraněny, píše Ukrajinska pravda s odvoláním na místní úřady. Starosta metropole Vitalij Kličko informoval o poškození budovy stanice metra, kterou lidé využívají také jako protiletecký kryt. V metropoli podle médií vzplála vícepodlažní obytná budova a sklad, tamní úřady informovaly o pádu trosek sestřelených raket. Někteří lidé podle nich zůstávají v troskách skladu.

Z Oděsy na jihu Ukrajiny jsou podle Reuters hlášeni dva mrtví a 15 zraněných. V Záporoží zahynula jedna žena a dalších deset lidí je zraněných, píše server RBK-Ukrajina. Pod troskami podle něj mohou být další lidé.

Rusko na Ukrajinu vpadlo loni 24. února a napadená země pravidelně čelí jeho ostřelování a vzdušným úderům. Ty výrazně zintenzivnily loni na podzim, kdy Moskva zahájila rozsáhlé bombardování ukrajinské infrastruktury a měst, čímž v zimních měsících přerušila dodávky energie, tepla či vody. Kyjev už dříve varoval, že k podobné strategii Moskva přistoupí i tuto zimu.

Ukrajinské úřady v posledních týdnech hlásí ruské útoky pomocí dronů, ale i střel de facto každou noc. Lvov, který leží několik desítek kilometrů od polských hranic, nicméně delší dobu ruské údery nezaznamenal.