Organizace zemí vyvážejících ropu zvýší od července těžbu

Státem ovládaná společnost Mero vybuduje v Nelahozevsi nový zásobník ropy, který rozšíří skladovací kapacity pro strategické zásoby této suroviny.

Státem ovládaná společnost Mero vybuduje v Nelahozevsi nový zásobník ropy, který rozšíří skladovací kapacity pro strategické zásoby této suroviny. Zdroj: MERO/ Ludek Sipla / E15

Nádrže na surovou ropu jsou vidět shora v Cushing oil hub v Cushingu
2
Fotogalerie

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci v čele s Ruskem budou od července zvyšovat těžbu výrazněji než doposud. Skupina nazývaná OPEC+ se dohodla, že těžbu v příštích dvou měsících zvýší o 648 tisíc barelů denně místo dosavadních 432 tisíc barelů denně. S odvoláním na informovaný zdroj to uvedla agentura Reuters.

Skupina doposud odolávala výzvám ke zvýšení těžby kvůli vysokým cenám ropy a uváděla, že důvodem vysokých cen je geopolitická situace. Západní sankce na Rusko za jeho invazi na Ukrajinu mu snižují těžbu a podle řady odhadů by těžba v Rusku, které je druhým největším vývozcem ropy na světě, mohla klesnout o dva až tři miliony barelů denně.

Někteří analytici však upozorňují, že OPEC+ má jen omezené možnosti ke zvýšení těžby. Jedinými zeměmi s volnou kapacitou jsou Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty.

Video placeholde
Pohonné hmoty a jejich zdražování v reakci na Ukrajinu • Videohub

Skupina OPEC+ se v dubnu 2020 dohodla na snížení těžby o rekordních 9,7 milionu barelů denně. Reagovala tak na prudký pokles poptávky po ropě a následný cenový propad v důsledku pandemie nemoci covid-19. Ve druhé polovině roku 2020 ale skupina začala omezení těžby postupně zmírňovat a loni v červenci se dohodla, že bude každý měsíc zvyšovat denní produkci o 400 tisíc barelů. Po revizi základní úrovně produkce se tento objem zvýšil na 432 tisíc barelů. Platnost dohody skončí v září.