Pomoc pro uprchlíky z Ukrajiny podporuje většina Čechů, má ji však i za příliš štědrou

Uprchlí civilisté z Ukrajiny

Uprchlí civilisté z Ukrajiny Zdroj: Blesk:ROBERT KLEJCH / CNC Robert Klejch

Uprchlí civilisté z Ukrajiny
Uprchlí civilisté z Ukrajiny
Uprchlí civilisté z Ukrajiny
Uprchlí civilisté z Ukrajiny
Uprchlí civilisté z Ukrajiny
6
Fotogalerie

Téměř devět z deseti lidí v Česku podporuje humanitární pomoc Ukrajině napadené Ruskem a pomoc válečným uprchlíkům. Zároveň ale 60 procent považuje podporu uprchlíkům za příliš štědrou a domnívá se, že na ni doplatí Češi. Tři čtvrtiny lidí vnímají jako hlavního viníka války Rusko, téměř polovina ji chápe i jako boj za Česko. Šest z deseti Čechů si myslí, že dodávky zbraní Ukrajině jsou pro Česko nebezpečné, protože ho zatahují do války. Vyplývá to z dubnového průzkumu, jehož výsledky uvedla agentura Focus.

Humanitární pomoc Ukrajině podporuje 88 procent lidí v Česku, pomoc válečným uprchlíkům 84 procent. „Více než polovina respondentů deklarovala především ochotu pomoci materiálně a finančně,“ uvedli autoři průzkumu. Ubytovat a zaměstnat ukrajinské uprchlíky je připraveno 11 procent lidí. Mezi 60 procenty těch, kteří považují podporu uprchlíkům za příliš štědrou, jsou nadprůměrně zastoupení lidé se základním vzděláním a muži.

Podobně hlavně muži a pak také nejstarší účastníci průzkumu jsou mezi 59 procenty těch, podle kterých dodávky zbraní Ukrajině zatahují ČR do války. S přímým vojenským zásahem proti Rusku souhlasí zhruba čtvrtina lidí, téměř dvě třetiny podporují sankce vůči Rusku a 60 procent je pro jeho vyloučení z Rady bezpečnosti OSN.

Válka rozděluje rodiny

Video placeholde
• Úřad vlády ČR

S ruskou invazí na Ukrajinu nesouhlasí 81 procent lidí v Česku, souhlas naproti tomu vyjádřila desetina. Rusko je hlavním viníkem války podle 74 procent dotázaných, naopak 19 procent viní z vypuknutí války USA. „Tato část respondentů vnímá Ukrajinu jako nástroj politiky Spojených států, a de facto přejímá dominantní ruský narativ, který maskuje vlastní agresi na Ukrajině,“ uvedl Focus.

Čtyři z deseti Čechů si myslí, že válka nebude mít vítěze, po desetině očekává naprosté vítězství Ruska, nebo Ukrajiny. Útok Ruska na další země a to, že na Ukrajině použije zbraně hromadného ničení, předpokládají shodně téměř dvě pětiny lidí. „Útok Ruska na ČR očekává 28 procent respondentů, vypuknutí třetí světové války 26 procent,“ uvedli autoři průzkumu.

Se zpravodajstvím o válce na Ukrajině je spokojeno 44 procent lidí, nadprůměrně hlavně vysoce kvalifikovaní pracovníci, manažeři a vysokoškoláci. Nespokojeno je naopak 31 procent a pro tuto skupinu je charakteristický proruský sentiment, uvedl Focus.

Třicet procent lidí uvedlo, že se nesetkali s žádnými dezinformacemi o válce na Ukrajině. Více než čtvrtina si myslí, že český premiér Petr Fiala (ODS) nenavštívil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Kyjevě a považuje zpravodajství o této události za propagandu.

Focus se v průzkumu mezi 26. březnem a 11. dubnem dotazoval 1023 lidí starších 18 let.