Putin nařídil navýšení ruských důchodů a minimální mzdy o deset procent

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: Reuters

Prezident Vladimir Putin vyzval ruský kabinet, aby od června zvýšil penze o deset procent. Ministr práce a sociálních věcí Anton Koťakov reagoval slovy, že takto zvýšené důchody začne penzijní fond vyplácet od 3. června. Desetiprocentní zvýšení Putin na zasedání ruské státní rady avizoval také u minimální mzdy a přislíbil větší podporu státu například v rodinné politice, informovala agentura TASS.

Desetiprocentní zvýšení důchodů podle Putina pomůže zabezpečit 35 milionů důchodců v zemi. Rusko, které má přes 144 milionů obyvatel, se potýká s propadem ekonomiky poté, co na konci února rozpoutalo válku na Ukrajině. Západ ve snaze zastavit tuto agresi přijal dosud bezprecedentní protiruské sankce a mnohé zahraniční společnosti reagovaly odchodem z ruského trhu.

„Letošní rok je pro ruskou ekonomiku nelehký, ale ne všechny problémy souvisejí se speciální vojenskou operací na Ukrajině,“ prohlásil Putin. „V zahraničí je inflace srovnatelná,“ citovala ho agentura TASS.

Putinovy válečné zločiny. Bude za ně skutečně odsouzen?

Video placeholde
• Videohub

Průměrný důchod po zvýšení bude 19 360 rublů (7558 korun), reagoval na Putinův návrh ministr Koťakov; v průměru penze vzrostou o 1900 rublů (742 korun).

Putin kromě toho oznámil, že od 1. července se o deset procent zvýší minimální mzda, která tak vyroste na 15.279 rublů měsíčně (5965 korun). Opatření by se mělo dotknout čtyř milionů Rusů, upřesnil Koťakov.

Šéf Kremlu na zasedání rovněž ujišťoval, že růst inflace v Rusku v současnosti zpomaluje. „Za rok 2022 by neměla překročit 15 procent,“ prohlásil Putin.

Nedávná prognóza ruského ministerstva hospodářství uváděla, že letos inflace dosáhne 17,5 procenta, v dalších letech však bude zpomalovat a v roce 2024 by měla činit čtyři procenta. Ruský statistický úřad tento měsíc uvedl, že meziroční růst spotřebitelských cen v zemi v dubnu zrychlil na 17,83 procenta z březnových 16,69 procenta; meziroční míra inflace se tak nacházela na nejvyšší úrovni od ledna 2002.