Ruský úřad zablokoval největší světový web pro šachisty. Kvůli Ukrajině

Šachy (ilustrační snímek)

Šachy (ilustrační snímek)

Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor na žádost generální prokuratury zablokoval Rusům přístup k jednomu z nejpopulárnějších šachových portálů na světě - Chess.com. Stalo se tak podle médií kvůli prohlášení, ve kterém portál „rozhodně odsoudil“ počínání Ruska proti Ukrajině.

Úřad podle listu Kommersant hodlal zablokovat jen dvě strány serveru, na kterých se píše o válce na Ukrajině, ale v důsledku se celý web stal nedostupným. Chess.com na začátku války prohlásil, že nebude blokovat šachisty z Ruska a Běloruska, kromě těch, na které byly uvaleny sportovní sankce. Tento měsíc portál u ruských a běloruských šachistů změnil vlaječky na neutrální, připomněla stanice BBC na svém ruskojazyčném webu.

K zablokování Chess.com vyzýval ruský velmistr Sergej Karjakin, který aktivně podporuje ruské tažení na Ukrajině a slibuje vytvořit ruskou obdobu Chess.com. Mezinárodní šachová federace (FIDE) a její šéf Arkadij Dvorkovič i mnozí přední ruští šachisté vystoupili proti válce s Ukrajinou, dodala BBC.

FIDE s dvaatřicetiletým Karjakinem zahájila etické a disciplinární řízení koncem února poté, co otevřeně schvaloval kroky ruského prezidenta Vladimira Putina. FIDE 21. března potrestala Karjakina půlročním zákazem činnosti.

Federace kvůli invazi odebrala Moskvě pořadatelství šachové olympiády a kongresu FIDE. Vypověděla smlouvy s ruskými a běloruskými sponzory a také šachistům z obou zemí zakázala používat na turnajích národní symboly.