Rusové spolu s Číňany vyrábějí Citroëny v odstavené továrně Stellantisu

Výroba Citroënu C5 Aircross v továrně ve francouzském Rennes

Výroba Citroënu C5 Aircross v továrně ve francouzském Rennes Zdroj: Stellantis

Rusové se spojili s Číňany a vyrábějí v Rusku nové modely Citroënů v odstavené továrně nadnárodní automobilky Stellantis. S odkazem na své zdroje a údaje celních úřadů o tom píše agentura Reuters. Stellantis zastavil výrobu v Rusku v dubnu roku 2022 poté, co Moskva podnikla vojenskou invazi na Ukrajinu.

Ruská společnost Automotive Technologies dovezla loni v prosinci do závodu v Kaluze nejméně 42 automobilových souprav pro montáž modelu Citroёn C5 Aircross. Většinovým vlastníkem továrny je stále společnost Stellantis, jak vyplývá z celních záznamů poskytovatele obchodních údajů.

Soupravy vyrobila v Číně čínská společnost Dongfeng Motor Group. A společnost Automotive Technologies z nich montuje v kalužském závodě vozy Citroёn C5 Aircross, uvedli dva zaměstnanci různých ruských autosalonů, se kterými mluvila agentura Reuters.

Není přitom jasné, zda soupravy z Číny obsahovaly díly, na které se vztahují západní sankce vůči Rusku. Peking se ale do sankcí nezapojil. Z celních údajů podle Reuters nevyplývá, že by Stellantis o akci věděl.

Zjištění dokládají, že západní společnosti, jako je IKEA nebo Carlsberg, ztratily nad svými značkami kontrolu poté, co po invazi na Ukrajinu v únoru 2022 pozastavily své aktivity v Rusku nebo zemi opustily. Ukazují také na rostoucí závislost Moskvy na Pekingu, zejména v automobilovém průmyslu.

Společnost Stellantis v reakci na zjištění agentury uvedla, že po 31. prosinci 2023 dospěla k závěru, že „ztratila kontrolu nad svými subjekty v Rusku“. Dodala, že v důsledku toho vykázala ztrátu 144 milionů eur (3,66 miliardy korun).

Koncern Stellantis sídlí v Nizozemsku a vznikl v lednu roku 2021 fúzí francouzské společnosti Groupe PSA s italsko-americkou společností Fiat Chrysler Automobiles. Vedle Citroёnu pod něj spadají například značky Jeep, Chrysler, Peugeot, Opel nebo Fiat.