Rusové uvedli, že na Ukrajině použili hypersonické rakety Kinžal

Letoun MiG-31K s hypersonickými raketami Kinžal

Letoun MiG-31K s hypersonickými raketami Kinžal Zdroj: militarywatchmagazine.com

Ruská armáda v bojích na Ukrajině použila hypersonické střely Kinžal. Podle agentury TASS to dnes uvedlo ruské ministerstvo obrany. Střely podle něj zničily velký podzemní sklad ukrajinských zbraní a munice v Ivano-Frankivské oblasti na jihozápadě země.

Hypersonické zbraně se pohybují nejméně pětkrát větší rychlostí než zvuk a podle vojenských expertů proti nim v současné době neexistuje účinná obrana. V posledních letech tento typ zbraní vyvíjí Rusko, Spojené státy, Čína i další země.

O hypersonických střelách dali Rusové naposledy vědět v polovině února, kdy na základnu v Sýrii přemístili své letouny MiG-31K, které tyto střely nesou. Letouny se zúčastnily cvičení ruského vojenského námořnictva ve východní části Středozemního moře.

„Systém Kinžal s hypersonickými střelami zničil 18. března velký podzemní sklad raket a letecké munice ukrajinských jednotek v obci Děljatyn v Ivano-Frankivské oblasti,“ prohlásil mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Ministerstvo také sdělilo, že ruská armáda zlikvidovala rádiové vysílací středisko ukrajinských ozbrojených sil poblíž přístavního města Oděsa.

Nadzvukové rakety, kterými Rusko předstihne Západ

Ruský prezident Vladimir Putin v roce 2018 prohlásil, že během několika let bude mít jeho země zbraně výrazně předstihující technické možnosti jiných států. Zmínil přitom právě i nadzvukové rakety.

V lednu 2020 Putin osobně dohlížel z paluby lodi u anektovaného Krymu na zkoušku hypersonické střely, Kinžal, kterou vypustily stíhačky MiG-31. Putina tehdy tvrdil, že střela dosahuje až desetinásobku rychlosti zvuku a doletu 2000 kilometrů. Ve stejném měsíci Rusko vyzkoušelo také hyperzvukovou střelu Cirkon (Zirkon), kterou odpálilo z vojenského plavidla. 

Video placeholde
Kryty a bunkry: Kam se schovat a co mít v evakuačním zavazadle? • Videohub