S krokodýlem, který vám požírá nohu, nelze vyjednávat, prohlásil Johnson o Putinovi

Britský premiér Boris Johnson

Britský premiér Boris Johnson Zdroj: Reuters

Postup ruských vojsk na Donbasu je sice pomalý, ale přesto zřetelný, řekl v rozhovoru pro agenturu Bloomberg britský premiér Boris Johnson. Je proto nezbytné, aby Západ pokračoval ve vojenské podpoře Kyjeva a poskytl obráncům i salvové raketomety MLRS, o které Ukrajina opakovaně žádá. Johnson take prohlásil, že s Kremlem nelze vyjednávat.

„Myslím že je velmi, velmi důležité, abychom se nenechali ukolébat neuvěřitelným hrdinstvím Ukrajinců, kteří dokázali zatlačit Rusy zpět od bran Kyjeva," řekl.

Johnson předpokládá, že ruské jednotky budou na Donbasu nadále postupovat, byť za cenu značných ztrát. „Obávám se, že Putin, za cenu velkých ztrát pro sebe i pro ruskou armádu, se dál prokousává Donbasem," řekl.

Britský premiér také zopakoval svá slova z minulého týdne, kdy ruského prezidenta Vladimira Putina přirovnal ke krokodýlovi. „Jak chcete vyjednávat s krokodýlem, který je právě uprostřed požírání vaší levé nohy? Tomu chlapovi se nedá vůbec věřit,“ prohlásil Johnson.

Ukrajina Západ o dodání raketometů své spojence opakovaně prosí, mimo jiné má zájem o americké zbraňové systémy MLRS, které mohou vystřelit salvu raket na vzdálenost stovek kilometrů. Kyjev žádá i o další americký systém, lehčí salvový raketomet HIMARS. Díky většímu dostřelu by tyto systémy umožnily Ukrajincům útočit na ruské pozice z relativního bezpečí dále od fronty. Západ se ale obává, že poskytnutí pokročilých raketometů by Moskva mohla vnímat jako vstup do války. 

Starší salvové raketomety, včetně českého RM-70, už Ukrajině některé členské státy NATO poskytly. 

Podle televize CNN se dodání raketometů MLRS Ukrajině chystá příští týden schválit americká vláda.