Scholz: Putin na Ukrajině nesmí vyhrát, čeká nás období nejistoty

Německý kancléř Olaf Scholz na summitu zemí G7 v Bavorsku

Německý kancléř Olaf Scholz na summitu zemí G7 v Bavorsku Zdroj: Reuters

Summit G7 v Německu:Scholz a Biden
Summit G7 v Německu
3
Fotogalerie

Ruská invaze na Ukrajinu znamená pro svět dobu nejistoty, na našem odhodlání podporovat Kyjev to ale nic nemění. Na závěrečné tiskové konferenci po summitu skupiny sedmi velkých ekonomik G7 v bavorském alpském zámku Elamu to dnes prohlásil německý kancléř Olaf Scholz. Dodal, že země G7 jsou pilířem jednoty svobodného světa a že ruský prezident Vladimir Putin nesmí na Ukrajině vyhrát.

„G7 odsuzuje brutální ruskou válku a stojí pevně na straně Ukrajiny,“ řekl Scholz, podle kterého Západ nabízí Ukrajině perspektivu budoucnosti. „Ve vztazích s Ruskem není cesty zpět do doby před invazí,“ uvedl. „Stejně tak je jasné, že je před námi čas nejistoty. O to více je důležitá jednota,“ řekl. Dodal, že takovou jednotu a přátelství si státy G7 vzájemně poskytují.

Francouzský prezident Emmanuel Macron na tiskové konferenci prohlásil, že Putin má na Ukrajině jediný cíl - porážku země. K summitu NATO, který dnes začíná ve Španělsku, uvedl, že Severoatlantická aliance musí vyslat signál jednoty a síly. „Jde o bezpečnost evropského kontinentu,“ řekl.

Student Vasyl o pomoci na frontě a strachu o blízké: Na Ukrajinu vozí auta i sanitku

Video placeholde
• Markéta Volfová, Lukáš Červený

Podle Scholze budou země G7 pokračovat s politickým a ekonomickým tlakem na Putinův režim. Zdůraznil, že pro mírové soužití je nezbytné respektování nedotknutelnosti hranic a státní svrchovanosti. Zároveň řekl, že jediná cesta k uvolnění odvetných opatření vůči Rusku vede přes spravedlivou mírovou dohodu. Ukrajinu také ujistil, že si o podobě míru rozhodne výhradně sama. „Žádný nadiktovaný mír nebude,“ uvedl kancléř.

Kyjev podle Scholze může nadále počítat s podporou G7. Upozornil také, že Ukrajina se po skončení nynějšího konfliktu neobejde bez obdoby Marshallova plánu, který po druhé světové válce umožnil obnovu západní Evropy.