Slováci vykupují jodové tablety. Ministerstvo zdravotnictví jejich užívání nedoporučuje

Slováci vykupují jodové tablety, úřad je nedoporučil užívat jako prevenci (ilustrační foto)

Slováci vykupují jodové tablety, úřad je nedoporučil užívat jako prevenci (ilustrační foto) Zdroj: profimedia.cz

Slováci začali v uplynulých dnech vykupovat tablety s obsahem jodu, které se používají při úniku radiace. Ministerstvo zdravotnictví nedoporučilo obyvatelům jejich užívání v rámci prevence a upozornilo na zdravotní rizika. Podle slovenských médií zájem o jodové tablety v zemi stoupl poté, co ruský prezident Vladimir Putin nařídil uvést ruské jaderné síly do vysokého stupně bojové pohotovosti. Slovenské ministerstvo vnitra zase po ruském útoku na Ukrajinu zaznamenalo vyšší počet žádostí občanů země o vydání cestovního pasu.

„Užívání jodové profylaxe jako prevence se důrazně nedoporučuje. Dlouhodobé užívání může způsobit ohrožení srdečně-cévního systému a poškození štítné žlázy,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí slovenského ministerstva zdravotnictví Zuzana Eliášová.

Podle Eliášové se jodové preparáty používají při úniku radiace, jodid draselný se užívá na ochranu před navázáním radioaktivního jódu na štítnou žlázu.

Lékárny v zemi zásobami jodových tablet běžně nedisponují. „Vzhledem k tomu, že tento lék není standardně dostupný v lékárnách a aktuálně není dostupný ani u držitelů povolení na velkodistribuci, nelze požadavkům vyhovět,“ citoval portál tvnoviny.sk šéfa Slovenské lékárnické komory Ondreje Sukeľa.

70 ukrajinských vojáků zabito při ruském útoku

Video placeholde
• Reuters/Anadolu Agency

Radiaci v zemi monitoruje prostřednictvím sítě zařízení úřad hlavního hygienika, který ohlásil, že pro případ změn v radiační situaci bude o tom veřejnost informovat.

Zájem je i o cestovní pasy

Slováci také ve větším počtu žádají o vydání cestovního pasu. „Zájem o vydání cestovních pasů se oproti předchozím týdnům zvýšil. Především (se zvýšil zájem) o cestovní pasy pro děti, a to zejména v urychlené lhůtě do dvou a do deseti pracovních dnů,“ uvedlo ministerstvo vnitra. Nezletilí, kteří nemají občanský průkaz, potřebují cestovní pas i na cesty po EU.

ONLINE: Aktuální vývoj na Ukrajině >>>