Z Kyjeva byly podle médií hlášeny mohutné exploze. Moskva palbu potvrdila

Prvního března Rusové zasáhli televizní věž v Kyjevě.

Prvního března Rusové zasáhli televizní věž v Kyjevě. Zdroj: ČTK, CARLOS BARRIA

Následky bojů v Kyjevě
Hasiči likvidují následky ruského ostřelování
Válka na Ukrajině
Ruský křižník Moskva
5
Fotogalerie

Z ukrajinské metropole Kyjeva byly v noci ze čtvrtka na pátek hlášeny mohutné exploze. Informovala o tom agentura Reuters a stanice BBC s odvoláním na místní média a svědky. Moskva palbu potvrdila a tvrdí také, že při raketovém úderu v Charkovské oblasti bylo zabito 30 polských žoldnéřů. Portál The Kyiv Independent před tím na twitteru uvedl, že úřady vyhlásily letecký poplach ve všech ukrajinských oblastech najednou.

Výbuchy byly podle Reuters hlášeny rovněž z města Cherson na jihu země, Charkova na severovýchodě a Ivano-Frankivsku na západě. Exploze zatím oficálně potvrdila Moskva, nicméně informace poskytované bojujícími stranami nelze nezávisle ověřit.

Bezprostředně po explozích podle ní nebyly hlášeny z měst škody, ukrajinská média pouze informovala o výpadcích elektřiny v některých částech Kyjeva. Zatímco v ostatních městech varovné sirény utichly, v Luhanské a Záporožské oblasti na východě země byly stále slyšet, dodala agentura.

Ukrajinský generální štáb informoval o tom, že ukrajinské síly překazily pokusy ruských jednotek ovládnout města Popasna a Rubižne v Luhanské oblasti na východě země. V tomto regionu a v sousední Doněcké oblasti za posledních 24 hodin ukrajinské oddíly odrazily osm ruských útoků. Podle ukrajinského generálního štábu Rusko za uplynulý den přišlo na Ukrajině o čtyři tanky, šest ozbrojených vozidel, čtyři bojová zařízení využívaná pěchotou a dělostřelecký systém.

Ukrajinští představitelé obvykle nespěchají s potvrzením ani vyvrácením zpráv médií o explozích - hlavním důvodem je, že nechtějí ruským silám poskytnout informace o tom, zda zasáhly nebo minuly zamýšlené cíle, upozornila BBC. Uživatelé sociálních médií zároveň nemají zveřejňovat fotografie nebo videa z míst výbuchů ani údaje o jejich zeměpisné poloze.

Jeden ze svědků řekl stanici BBC, že se výbuchy ozvaly na jihozápadě metropole. Na sociální síti Telegram se dříve objevily informace o sérii silných explozí v Kyjevě, píše BBC.

Nejnovější exploze jsou patrně jedny z nejvýznamnějších v oblasti hlavního města od začátku dubna, kdy se ruské jednotky z regionu stáhly, podotkl Reuters. Ruská invazní vojska odešla z většiny oblastí na severu země a své vojenské akce v poslední době soustředí zejména na východ Ukrajiny, kde zřejmě chystá novou ofenzivu.

Jaké jsou druhy atomových bomb a jak si před nimi zachránit život?

Video placeholde
Jaké jsou druhy atomových bomb a jak si před nimi zachránit život? • Videohub

Ve čtvrtek Rusko obvinilo Ukrajinu z ostřelování obytných domů z vrtulníků v příhraniční západoruské Brjanské oblasti a údajný útok ohlásila také ruská Belgorodská oblast. Ukrajina obvinění podle agentury AFP odmítla. Moskva už dříve varovala, že přeshraniční útoky a sabotáže na ruském území by mohly přimět ruské ozbrojené síly k útokům na ukrajinská velitelství včetně těch v Kyjevě.

Ve čtvrtek večer pak tiskové agentury s odvoláním na ruské ministerstvo obrany informovaly o tom, že se v Černém moři potopil ruský křižník Moskva. Vlajková loď Černomořské flotily se účastnila invaze na Ukrajinu. Ukrajinské úřady před tím prohlásily, že plavidlo zasáhly a poškodily ukrajinské protilodní střely Neptun. Rusko přiznalo vážné poškození lodi, nicméně neuvedlo, že by problémy způsobil cizí útok. Loď podle něj poškodila detonace munice na palubě a požár, přičemž se potopila v rozbouřeném moři, když byla tažena do přístavu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se o potopené válečné lodi zmínil v nočním videoposelství, v němž vzdal hold těm, kteří "zastavili postup nekonečných konvojů ruské vojenské techniky" a také těm, "kteří ukázali, že ruské válečné lodi mohou jít akorát... ke dnu." Ukrajincům řekl, aby byli hrdí, protože přežili 50 dní ruské invaze, byť jim samotné Rusko "dávalo maximálně pět" dnů, upozornila agentura AP.