Správně zhodnotit, nakolik zaměstnanec porušil povinnosti, není jednoduché

Video placeholde

Co může zaměstnavatel dělat v situaci, kdy zjistí, že jeho zaměstnanec porušuje své povinnosti? Nepochybně každý zaměstnavatel takovou otázku občas řeší. Jedním z nejdůležitějších kroků je správně zhodnotit závažnost porušení, aby zaměstnavatel mohl přijmout vhodná opatření a nevystavil se riziku soudních sporů či neplatného propuštění. Ne vždy lze totiž zaměstnance, který porušil své povinnosti, bez dalšího propustit.

Jaké jsou možnosti disciplinárního, případně finančního postihu zaměstnance a kdy lze přistoupit k jeho propuštění? Proč musí zaměstnavatel jednat rychle, když se o porušení povinností ze strany zaměstnance dozví?

Seniorní advokátka PRK Partners Tereza Erényi upozorňuje, že zaměstnavatel si nemůže nastavit závažnost jednotlivých porušení paušálně, ale musí hodnotit vždy každý případ jednotlivě, a to s přihlédnutím k relevantním okolnostem daného případu. Může přitom jako vodítko použít podobné případy, kterými se soudy v minulosti zabývaly, ale i ty je nutné brát s určitou rezervou. Podívejte se na nejnovější díl talkshow Na kus řeči s právníky, který již tradičně moderuje seniorní advokát PRK Partners Daniel Vejsada.