V Nepomuku vaří pivo farmáři i punkerka

Video placeholde

Na jihozápadě Čech se narodil agilní malý pivovar, který kombinuje výrazný marketing, vysokou kvalitu piva a expandující portfolio služeb.

Podnikatel Radovan Sochor spoluzaložil v devadesátých letech první Švejk restaurant v Nepomuku a dal tak vzniknout úspěšné franšíze, pod kterou dnes patří 32 podniků v celém Česku a dva v Rusku. Vedení firmy převzal v roce 2016 jeho syn Radovan Sochor ml., který vedle restauratérství rozvíjí i další rodinnou vášeň – farmaření. A v Nepomuku, kde se nápad s podniky brandovanými nezaměnitelnou postavou hrdiny románu Jaroslava Haška zrodil, před nedávnem velmi úspěšně expandoval i na pole řemeslného pivovarnictví.

Pivovar Zlatá kráva sídlí v areálu prvního Švejk restaurantu a chytře kombinuje moderní craft beer přístupy s farmařením. Nejde jen o názvy piv, kostkované košile a rohaté logo, ale i o úsměvné drobnosti jako CK tanky nezvané dle různých plemen skotu. Útulná varna s pivovarskou „šalandou“, kde si můžete k pivu dopřát různé studené farmářské dobroty, bude výhledově doplněná o hotel, pivní wellness a malou farmu, která by rodinám s dětmi měla poskytnout příjemnou příležitost k vyžití. Investice do technologie a přestavby zchátralého stavení odhaduje majitel na 20 milionů.

Zlatá kráva se velmi rychle etablovala na pivovarské scéně, i proto, že na kvalitu piva dohlíží renomovaný sládek Petr Petružálek. Ten je sice plně vytížený díky svému vlastnímu pivovaru v Merklíně, ale Krávě pomohl s recepturami a na varnu poslal jako sládkovou dceru Žanetu.

Žaneta se původně učila na cukrářku, ale táhlo jí to k pivu, navzdory otcovu varování, že pro ženu je práce sládkové až příliš těžká. Věčně usměvavá Žaneta s výrazným punkovým sestřihem se ale ničeho neleká a změny profese nelituje. Její piva jsou čistá, poctivá a velice pitelná. Ve farmářském pivovaru se tak velmi šťastně potkala profesionalita, uvolněnost a zápal pro pivovarské řemeslo.