Dron E15: Štěchovická přehrada obstála i při největších povodních

Video placeholde

Štěchovickou hráz a elektrárnu stavaři dokončili v roce 1944 jako druhou přehradu vltavské kaskády. Podívejte se, jak vypadá dnes pohledem dronu.

Štěchovická betonová hráz s žulovým obkladem slouží na Vltavě především k vyrovnání kolísavého odtoku ze špičkové elektrárny Slapy. Tvoří ji pět přelivných polí a je  22,5 metru vysoká a 120 metrů dlouhá. Díky kapacitě přelivů  tak zvládla 9,4 kilometru dlouhá nádrž, která  zadržuje zhruba 11,2 milionů metrů kubických vody, i povodeň v srpnu 2002. Velká voda ale zničila strojovnu elektrárny.

„Elektrárna Štěchovice I je průtočná elektrárna se dvěma soustrojími s Kaplanovými turbínami. Technickou zajímavostí je přečerpávací elektrárna Štěchovice II, uvedená do provozu v roce 1996. Výrobní soustrojí s reverzní Francisovou turbínou je umístěno ve 45 metrů hluboké podzemní strojovně. Elektrárna využívá vodu z umělé nádrže na kopci Homole o obsahu 500 tisíc metrů kubických. Voda je vedena ocelovými přivaděči o průměru zhruba dva metry a spádem až 220 metrů,“ říká bezpečnostní technik ČEZ Michal Petr.

Majitelé a provozovatelé vodního díla Štěchovice, společnosti ČEZ a Povodí Vltavy, poskytli serveru E15.cz souhlas s natáčením prostřednictvím dronu.