Banky mění postoj k zbrojařům, o činžáky je zase zájem, rozchod dua Šimáně–Šmejkal

Grafika e15

Grafika e15 Zdroj: Grafika e15

  • Banky versus zbrojaři. ČSOB mění postoj, „komerčka“ úvěruje Strnada a Colt CZ
  • Rozchod dua Šimáně–Šmejkal. Druhý jmenovaný se stáhl z většiny společného byznysu včetně Smartwings
  • O činžáky je zase zájem. Prodej bytových domů v Praze stoupl dvojnásobně

Podívejte se na důležité ekonomické zprávy, které jsme tento týden přinesli.

Banky versus zbrojaři. ČSOB mění postoj, „komerčka“ úvěruje Strnada a Colt CZ

Ani mimořádné zisky výrobců munice, palných zbraní, těžké vojenské techniky nebo protidronových systémů a radarů nastartované rozsáhlou válkou na Ukrajině zatím nepřiměly banky k užší spolupráci s tímto odvětvím. Obranný průmysl nadále jen obtížně získává peníze především od zahraničních soukromých bankovních domů včetně překlenovacích úvěrů na nákup vstupních surovin a materiálů. Dokonce má omezený přístup k běžnému platebnímu styku. Z velkých finančních korporací působících v Česku má podle informací e15 zdaleka nejtvrdší přístup ke zbrojařům ČSOB. Česká spořitelna a Komerční banka jsou vstřícnější.

Rozchod dua Šimáně–Šmejkal. Druhý jmenovaný se stáhl z většiny společného byznysu včetně Smartwings

Jedna z nejstabilnějších dvojic českého byznysu se po 33 letech rozchází. Miliardáři Jiří Šimáně a Jaromír Šmejkal už spolu nepodnikají ani v letecké dopravě, ani v cestovním ruchu a nadále spolu působí už jen v byznysu realit a maloobchodního řetězce pro kutily. Informace, které vyplývají z obchodního rejstříku, e15 potvrdil Šimáně.

O činžáky je zase zájem. Prodej bytových domů v Praze stoupl dvojnásobně

Investice do celých bytových domů je opět na mírném vzestupu. Po propadu prodejů v roce 2022 se loni opět začaly prodávat starší činžovní domy v širším centru Prahy. Investoři očekávají, že kvůli vysokým kupním cenám bytů bude v hlavním městě čím dál větší zájem o nájemní bydlení. Ještě rychleji proto roste segment institucionálního nájemního bydlení, což jsou nové projekty navržené a postavené výhradně jako nájemní domy.

Video placeholde
Guvernér ČNB Michl v Hráčích: Proč chce mít v bance 100 tun zlata a jak moc levné budou ještě hypotéky • hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica

Kvóty pro ženy míří do Česka. V Německu zabraly, kritici ale tvrdí, že jde jen o umělé navýšení

Ve veřejném prostoru i na vysokých pozicích je třeba víc žen: Téma, které se v české společnosti léta diskutuje, ale žádné velké konkrétní posuny se v něm neodehrávají. Česko v oblasti společenské genderové vyváženosti stále neopouští dolní příčky světových žebříčků.

Další česká továrna v USA. GZ Media chce v Tennessee či Wisconsinu vyrábět i obaly desek

Největší světový výrobce vinylových desek, společnost GZ Media, chystá ve Spojených státech další expanzi. Do dvou let chce mít připravený projekt na rozjetí polygrafické výroby tiskovin a obalů. Informaci e15 v rozhovoru sdělil šéf společnosti GZ Media Michal Štěrba. 

Příliv zvedá všechny lodě. Konkurenti Nvidie cítí šanci včetně Čechy placeného startupu

Americká společnost Nvidia, která je hlavním dodavatelem čipů pro zpracování a chod umělé inteligence (AI) typu ChatGPT nebo Dall-E, musí čelit rostoucí konkurenci. Na vlastních AI čipech dělají technologičtí giganti jako Meta, Microsoft nebo Intel. Cesty, jak velkou poptávku po čipovém hardwaru využít, hledají i firmy mimo polovodičový sektor. Do jedné z nich přitekl i rizikový kapitál z Česka.