Rozchod dua Šimáně–Šmejkal. Druhý jmenovaný se stáhl z většiny společného byznysu včetně Smartwings

Letecká společnost Smartwings

Letecká společnost Smartwings Zdroj: Facebook Smartwings

Jedna z nejstabilnějších dvojic českého byznysu se po 33 letech rozchází. Miliardáři Jiří Šimáně a Jaromír Šmejkal už spolu nepodnikají ani v letecké dopravě, ani v cestovním ruchu a nadále spolu působí už jen v byznysu realit a maloobchodního řetězce pro kutily. Informace, které vyplývají z obchodního rejstříku, e15 potvrdil Šimáně.

Hlavní změny nastaly u zastřešující skupiny Unimex Group, která ještě loni držela akcie všech klíčových dceřiných společností této dvojice. Ve skupině, která od ledna do září loňského roku vydělala v čistém zhruba 534 milionů korun, Šmejkal do začátku března držel čtyřicetiprocentní podíl. Nyní už ji zcela ovládá Šimáně.

Šmejkal, který je podle Šimáněho momentálně na cestě kolem světa, však v části firem zůstává. Alespoň prozatím. Ponechal si zhruba dvoupětinový podíl ve společnosti Unimex Group, uzavřený investiční fond, který zastřešuje realitní a developerské projekty v účetní hodnotě zhruba 5,3 miliardy korun. A k tomu nadále vlastní 37 procent akcií v síti hobbymarketů Uni Hobby, která v roce 2022 vydělala 291 milionů korun čistého.

Motivy změn nejsou známy. Podle všeho jde ale o definitivní konec českého tandemu. „Po 33 letech jsme se v klidu rozešli a každý budeme dělat to, co nás baví,“ odpověděl na dotazy e15 Šimáně s tím, že více se k věci vyjadřovat nechce. Zda dojde k vlastnickým změnám i u realitního fondu a sítě hobbymarketů, už nechal bez komentáře. Stejně tak nekomentoval ani formu vypořádání se svým dlouholetým byznysovým partnerem.

Jiří Šimáně, nově jediný vlastník skupiny Unimex GroupJiří Šimáně, nově jediný vlastník skupiny Unimex Group|E15 Anna Vackova

Šmejkal už v každém případě opustil vlastnickou strukturu jak Českých aerolinií, tak Smartwings. Oba letecké přepravce tak vlastní Šimáně spolu s Romanem Vikem. Šmejkal nadále nepůsobí ani v provozovateli privátních letů UG Jet nebo cestovní kanceláři Canaria Travel. Bez přispění Šmejkala se bude muset obejít i golfové hřiště Albatross Golf Resort, které od loňského podzimu ovládá ze sta procent už jen Šimáně.

Miliardářská dvojice v posledních letech mohutně prodávala. Zbavila se polovičního podílu v obchodním řetězci Travel Free a také menšinového podílu v tuzemském prodejci výběrového alkoholu Global Wines & Spirits. Dlouho se spekulovalo také o prodeji podílu ve Smartwings, ale nakonec z vlastnické struktury vypadli jen čínští partneři, a Šimáně naopak podíl navýšil.

Oba muži, kteří začínali jako pracovníci socialistických podniků zahraničního obchodu, patří do stovky nejbohatších Čechů. Šmejkal se médiím dlouhodobě vyhýbá, a proto se o jeho aktivitách příliš neví. Forbes o něm v jednom ze svých žebříčků nicméně napsal, že se zaměřuje především na realitní a obchodní divizi. Tento byznysový průřez odpovídá i podílům, které si podle obchodního rejstříku nadále drží.

Podobných dvojic, které spolu na českém byznysovém vrcholu vydržely takto provázané tak dlouho, není mnoho. Úspěšnější jsou v tomto ukazateli jen zakladatelé Avastu Pavel Baudiš a Eduard Kučera. Z mladší generace v tandemu podniká například duo Milan Kratina a Zdeněk Šoustal ze skupiny Accolade, která investuje do průmyslových nemovitostí. Dále jsou to například zakladatelé videoherní společnosti Bohemia Interactive Slavomír Pavlíček a Marek Španěl nebo tvůrci rychle rostoucí tradingové společnosti FTMO Otakar Šuffner a Marek Vašíček.