Co vám (ne)uteklo: Inflace 16 procent, končí ekonomický růst, Tatře se daří, TGV v Česku

Video placeholde

Konec ekonomického růstu v Česku. Inflace vyskočila na 16 procent. Dodavatelé energií budou muset minimálně dorovnat zdražení ČEZ. Tatra má našlápnuto k mimořádným výsledkům. Rychlovlak TGV je v Česku.

Nestíháte během pracovního týdne sledovat dění z byznysu? Sestavili jsme pro vás přehled toho nejzajímavějšího, o čem jsme v uplynulém týdnu v deníku E15 psali.

Konec ekonomického růstu. Jedinou nadějí Česka jsou gigainvestice

Česko si zřejmě užívá posledních pár kvartálů hospodářského růstu. Koktejl toxických vlivů zahrnující masivní inflaci, razantně zpřísňující politiku České národní banky i chronicky seškrtávané vyhlídky globální ekonomiky zcela převrací ekonomickou budoucnost země. Ačkoli ještě zkraje roku počítaly odhady ekonomů s přibližně čtyřprocentním růstem tuzemské ekonomiky, nyní odhady padají strmě dolů. Mnohdy se vejdou do jednoho procenta a stále klesají. Podle expertů je jedinou nadějí Česka, kterak se vyhnout masivnější recesi, stát se cílem obřích investičních projektů à la takřka dennodenně skloňovaná gigafactory.

Meziroční inflace vzrostla na šestnáct procent, zůstává nejvyšší od roku 1993

Meziroční inflace v květnu vyskočila na 16 procent, růst tak dále zrychlil z dubnových 14,2 procenta. Nadále se zvyšovaly zejména ceny bydlení, potravin a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů, které v pátek zveřejnil Český statistický úřad. Inflace tak zůstává nejvyšší od prosince 1993, kdy se ceny meziročně zvýšily o 18,2 procenta. Analytici očekávají další nárůst v červnu i červenci. Proti předchozímu měsíci spotřebitelské ceny v květnu stouply o 1,8 procenta.

Dodavatelé energií budou muset minimálně dorovnat zdražení ČEZ. Donutí je burzovní ceny

Vývoj na energetické burze předznamenává bolestivou zimu. Cena plynu se navzdory konci topné sezony drží stále vysoko a cena elektřiny dokonce od začátku roku vzrostla na dvojnásobek. Do konce příští zimy se přitom situace nejspíš nezlepší, spíš naopak, obávají se analytici.

Tatra má našlápnuto k mimořádným výsledkům. Vysokou poptávku ani nestíhá odbavovat

Do byznysu kopřivnické automobilky Tatra Trucks se začíná naplno promítat zvýšený zájem o vojenskou techniku. Největší výrobce nákladních a užitkových vozů v Česku letos plánoval vyrobit 1400 vozidel, o deset procent víc než loni. V důsledku vysoké poptávky ale tento plán bude pravděpodobně ještě výrazně překročen a tržby i ziskovost by letos měly významně vzrůst, říká mluvčí automobilky Andrej Čírtek.

Rychlovlak TGV je v Česku. Jde o závazek pro stavbu rychlodráhy, tvrdí Kupka

Stát by v budoucnu mohl stavět vysokorychlostní tratě i formou PPP projektů. Vyzkoušet si to chce nejprve na připravované modernizaci železniční trati mezi Ševětínem a Nemanicemi v jižních Čechách. Novinářům to při prezentaci vlaku TGV v Česku řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). O výstavbě rychlodráhy v ČR se hovoří už od 90. let minulého století, přípravy ovšem postoupily až v posledních letech. Stavba prvního úseku by podle současných plánů měla začít zhruba za tři až čtyři roky.