Co vám (ne)uteklo: Škoda nemá práci pro stovky lidí, Rusové opouští Vary, stagflace přichází

Video placeholde
Karlovy Vary
Karlovy Vary
Karlovy Vary
Karlovy Vary
Hotel Thermal, Karlovy Vary
54
Fotogalerie

Nestíháte během pracovního týdne sledovat dění z byznysu, nemáte čas vše přečíst? Právě pro vás jsme sestavili přehled toho nejzajímavějšího, o čem jsme v uplynulém týdnu v deníku E15 psali.

Škoda Auto nemá kvůli válce práci pro osm set lidí. Postrádá ruské saze i další suroviny

Na automobilku Škoda Auto, která v Česku zaměstnává zhruba 35 tisíc lidí a stojí na ní byznys stovky tuzemských podniků, tvrdě dopadá válka na Ukrajině. Výrobu vozů začíná podle odborů citelně komplikovat nedostatek surovin z Ruska a Ukrajiny. Problém mají také subdodavatelé, kterým chybějí suroviny pro výrobu komponentů.

Válka ukončila ruskou éru Karlových Varů. Hotely změnily klientelu, byty za staré ceny nikdo nechce

Karlovy Vary platily dlouhou dobu za místo Rusům zaslíbené. Zlatá éra, kdy se do nejznámějšího českého lázeňského města štědře sypaly rubly, se ale stala minulostí. Ruštinu ve městě už zaslechnete zřídka. Nahradila ji němčina ze Západu přijíždějících hostů i čeští turisté užívající si prázdné ulice připomínající pandemickou dobu.

FOTOGALERIE Z KARLOVÝCH VARŮ:

Válka na Ukrajině zdraží Čechům potraviny. Předejít tomu prakticky nelze

Probíhající válka na Ukrajině, kterou před třemi týdny napadla Ruská federace, nepřispívá jen k citelnému růstu cen energií, ale i potravin. Jejich zdražování se podle zástupců průmyslu, vlády a nezávislých odborníků nevyhne ani České republice. Efektivní způsob jak zvyšování cen zabránit minimálně pro nejbližší období však neexistuje.

Budníkův Thein nabírá kvalifikované investory. Chce vybrat miliardu na vodík a strojírenství

Investiční fond Thein Private Equity Tomáše Budníka, někdejšího šéfa telekomunikačního kolosu O2 Czech Republic, chce urychlit investice v průmyslu. Do svého podfondu Industry hledá investory do akvizic a rozvoje aktivit v oblasti strojírenství, železniční dopravy, energetiky i vodíkových technologií. Vybrat chce miliardu korun.

Nakupovali byt nebo se rozváděli. Klienti advokátů s účty u Sberbank přijdou o stamiliony

Na zákonnou povinnost ukládat si peníze na nákup nemovitostí nebo vypořádání rozvodových řízení u advokátů tvrdě doplatí stovky až tisíce lidí. Pro takzvané úschovní účty právních a také notářských kanceláří, které měly konta ve Sberbank CZ, platí stejná pravidla jako pro běžné či spořicí účty. Jejich majitelé mají nárok na 100 tisíc eur. Je to maximální možná částka i pro úschovy, potvrdilo ministerstvo financí. Výjimku z platných pravidel podle něho nedovoluje český právní řád ani právo Evropské unie.

Česká armáda má mít už napřesrok zvláštní fond, usnadní nákupy tanků či letadel

Návrh zákona o speciálním fondu pro strategické vojenské zakázky už v příštích měsících předloží pracovní skupina ministerstev financí a obrany. Fond má být jakýmsi nedotknutelným kontem s mnohamiliardovými částkami určenými na důležité investice včetně zajištění provozu dané techniky. Půjde o nákupy tanků, vrtulníků nebo nadzvukových letounů. 

Firmy zasažené válkou na Ukrajině se možná dočkají kompenzací. EU nastavuje pravidla

Unijní státy budou moci podpořit své firmy, které kvůli válce na Ukrajině přišly o dodavatele nebo kterých se dotkly ekonomické sankce. A to tak, jak byly zvyklé během pandemie. Evropská komise v těchto dnech spolu s členskými státy dokončuje „krizový dočasný rámec“, který umožní unijním vládám rychle vypsat dotační a záruční programy, jež pomohou firmám s likviditou nebo s náklady na energie. Dokončen by měl být před koncem března.

Pro Rusy je únik z propagandy těžký, říká nobelista a autor knihy „Myšlení, rychlé a pomalé“ Kahneman

Video placeholde
PFI Talks Daniel Kahneman • Videohub

S dvanácti vrtulníky si nevystačíme, nakoupíme další, říká ministryně obrany Černochová

Válka na Ukrajině nutí řadu evropských zemí nakupovat zbraně jako o život, říká ministryně obrany Jana Černochová (ODS). „Pokud nalezneme rychle dostupnou techniku, nebudeme váhat. Šlo by o systémy a prostředky, které armáda potřebuje a má je v plánech. Pouze bychom urychlili akvizice,“ dodává s tím, že vláda přislíbila potřebné miliardy korun uvolnit.

Koronakrize poničila minipivovary. Loni jich skončilo více, než vzniklo

Tři desítky minipivovarů loni skončily, sedmnáct jich zahájilo provoz. Předchozí silný růstový trend zastavila koronakrize. V letech před ní vznikalo ročně zhruba padesát nových minipivovarů. Celkově jich v Česku funguje necelých pět stovek.

České banky svádějí souboj o uprchlíky. Lákají je na humanitární příspěvky nebo směnu hřiven

Příchod ukrajinských migrantů otevřel českým bankám další příležitost k růstu. Tisíce uprchlíků si zakládají bankovní účty, banky se je snaží oslovit odpuštěním poplatků za vedení účtů a za zahraniční převody, humanitárním bonusem a do budoucna i možností směnit ukrajinské hřivny.

Sledujeme příznaky stagflace, říká Rusnok. Zdražování potrvá déle, než ekonomové čekali

Čeští spotřebitelé se musejí připravit na to, že vyšší inflace potrvá déle, než ekonomové ještě nedávno očekávali. V pořadu deníku E15 Očima guvernéra to řekl šéf České národní banky Jiří Rusnok. Podle něj je ale nyní náročné odhadovat, kam až se tempo růstu spotřebitelských cen v následujících měsících vyšplhá. Podle guvernéra se navíc začínají v tuzemské ekonomice projevovat prvky stagflace, kombinace vysoké inflace a hospodářské stagnace.

Video placeholde
Očima guvernéra: E03 • Videohub