Hypoteční restart se odkládá, ceny bytů ve světě padají, Škoda Auto hlásí prudký propad prodejů

Video placeholde
  • Ceny bytů v Česku neklesají
  • Škoda Auto se potýká s prudkým propadem výroby
  • V Alpách mizí sníh, sjezdovky zavírají

Sestavili jsme pro vás přehled toho nejzajímavějšího, o čem jsme v uplynulém týdnu v deníku E15 psali.

Škoda nepřežije, pokud bude vyrábět tak málo aut jako loni, říká šéfodborář Jaroslav Povšík

V roce 2018 vyrobila mladoboleslavská Škoda milion a čtvrt aut. V roce 2022 jen 735 tisíc. Automobilka se potýká s prudkým propadem výroby v době energetické krize a investičně velmi náročné „elektromobilizace“. „S tak malým objemem výroby by Škoda jako značka nemohla do budoucna přežít. Věřím ale, že se letos situace zlepší,“ říká v rozhovoru pro E15 odborář Jaroslav Povšík. Konkurence tradičních automobilek ale sílí: jejich zkostnatělé plány nejdříve narušily elektromobily Tesla, nyní je hodlají nabourat ještě rychleji jedoucí Číňané. 

Hypoteční restart se odkládá na neurčito. Vymodlený pád cen bytů nepřichází

Skomírající hypoteční byznys čeká podle všeho další hubený rok. Podle odborníků totiž klesají šance, že naskočí motor, který měl někdejší zlaté vejce bankovních obchodů pohánět, totiž významnější pád cen bytů. Ani podbízení bank v sazbách by tak nepřineslo kýžený byznysový účinek. Hypotéky odstartovaly nový rok na obdobných sazbách, na jakých loňský rok uzavřely, jak uvádí první letošní Fincentrum Hypoindex. A to přestože tuzemské finanční trhy otevřely počátkem ledna bankám prostor pro zlevnění.

Ceny nemovitostí ve světě strmě padají. Česku se trend vyhýbá. Zatím

V řadě zemí prudce klesá poptávka po nákupu nemovitostí. Například v Německu se trh s rezidenčními realitami loni meziročně propadl o 74 procent. Vyplývá to ze zprávy, kterou tento týden zveřejnila francouzská banka BNP Paribas. Příčinou tohoto vývoje jsou prý rostoucí úrokové sazby, oslabující ekonomika a rekordně vysoká inflace. Ceny nemovitostí tak ve světě strmě padají. Česku, jak už padlo v předchozím textu, se trend zatím vyhýbá.

Sníh v Alpách mizí lyžařům přímo pod nohama. Přežijí patrně jen výše položená střediska

Nezvykle teplá zima v Evropě dopadá i na mnohá alpská lyžařská střediska, která strádají nedostatkem sněhu. Část jich funguje omezeně, jiná musela zavřít. Lidé se tak snaží přesouvat do areálů ve vyšších polohách, kde se dá lyžovat. Stále více se hovoří o tom, že jedině tyto sjezdovky jsou budoucností evropských zimních radovánek, zatímco níže položené rezorty zřejmě skončí.

Xixoio má skvělou myšlenku. Je v našem zájmu, aby firma přežila, říká velký akcionář

„Xixoio má skvělou myšlenku. Je v našem zájmu, aby firma přežila. Pokud by se vznesená obvinění prokázala, tak se za naši společnost budeme domáhat náhrady škody,“ řekli deníku E15 zástupci Battery Corporation, tedy jednoho z významných akcionářů Xixoio, k podezřením ohledně podnikání firmy. Xixoio se zabývá prodejem digitálních tokenů a policie ji a některé členy vedení prošetřuje ohledně možných trestných činů. Podstatě podnikání firmy podílníci z Battery Corporation nadále důvěřují.