Škoda Auto odstavuje výrobu, hromadná žaloba na Avast, Křetínský roste v žebříčku nejbohatších

Zdroj: Grafiika e15

  • Škoda Auto částečně odstavuje výrobu kvůli povodním ve Slovinsku
  • Deset tisíc Nizozemců žaluje Avast. Vedle kyberochrany přeprodával jejich osobní data
  • Na první pozici Kellnerových mezi nejbohatšími Čechy a Slováky útočí Křetínský

Pojďme se podívat na důležité události tohoto týdne, o kterých jsme v e15 psali.

Škoda Auto částečně odstavuje výrobu kvůli povodním ve Slovinsku

Automobilka Škoda Auto omezuje výrobu ve svých závodech v Mladé Boleslavi a v Kvasinách. Oznámila to v dopisu dodavatelům. Jako důvod uvádí záplavy ve Slovinsku, které postihly významného dodavatele koncernu Volkswagen. Redukce výroby se nedotkne plně elektrického modelu Enyaq. Vyplývá to z dopisu automobilky dodavatelům, který má e15 k dispozici.

Deset tisíc Nizozemců žaluje Avast. Vedle kyberochrany přeprodával jejich osobní data

Nizozemská neziskovka shromáždila deset tisíc uživatelů Avastu a podává proti největší české kyberbezpečnostní společnosti hromadnou žalobu. Podle ní Avast, protože přeprodával podrobná data o činnosti svých uživatelů na internetu pro marketingové účely, mohl porušit nařízení o ochraně osobních údajů GDPR. Nejde jen o odškodné až 26 tisíc korun na člověka, ze soudní kauzy se má stát odstrašující případ.

Poplatek za ČT vzroste na 160 korun. Platit má i pro ty, kteří nemají televizi

Televizní poplatek se od začátku roku 2025 zvýší o 25 korun na 160 korun měsíčně a rozhlasový vzroste o deset korun na 55 korun za měsíc. Počítá s tím návrh takzvané velké mediální novely, na kterém se shodli zástupci vládní koalice. 

Video placeholde
Nový ředitel České televize Jan Souček • Video E15

Na první pozici Kellnerových mezi nejbohatšími Čechy a Slováky útočí Křetínský

Renáta Kellnerová s rodinou se nadále drží v čele pořadí nejbohatších Čechů a Slováků, které pravidelně každý rok sestavuje redakce e15 a uveřejňuje v e15 magazínu. Rozdíl mezi Kellnerovými a druhou příčkou se však výrazně snížil. Prudce se na ně dotahuje Daniel Křetínský, jehož podnikatelské impérium, kterému stále dominují energetická aktiva, zažilo výjimečný rok. Posilovali však i další česko-slovenští byznysmeni. Jmění narostlo také Karlu Komárkovi, který ovládl prestižní a lukrativní britskou národní loterii. Linkou vinoucí se napříč jednotlivými podnikatelskými příběhy je stále viditelnější rozkročení na vyspělé trhy, ať už v západní Evropě, či USA. Přece jen český či středoevropský rybník je jim dávno malý.

Stát začíná propouštět. Pracovníkům, kteří se udrží, slibují ministři vyšší platy

Tlak na snižování schodků státního rozpočtu nutí vládu, aby začala alespoň zčásti zeštíhlovat úřady, jak slíbila ve svém programovém prohlášení. Hlavně příští rok budou ministři škrtat stovky tabulkových míst a slučovat agendy, aby srazili výdaje na platy a provoz. K redukci počtu úředníků o 13 procent, o níž lídři ODS, lidovců a TOP 09 hovořili před volbami do Poslanecké sněmovny, však bude mít kabinet stále daleko.