Stát začíná propouštět. Pracovníkům, kteří se udrží, slibují ministři vyšší platy

Ministr financí Zbyněk Stanjura

Ministr financí Zbyněk Stanjura Zdroj: ČTK / Pryček Vladimír

Tlak na snižování schodků státního rozpočtu nutí vládu, aby začala alespoň zčásti zeštíhlovat úřady, jak slíbila ve svém programovém prohlášení. Hlavně příští rok budou ministři škrtat stovky tabulkových míst a slučovat agendy, aby srazili výdaje na platy a provoz. K redukci počtu úředníků o 13 procent, o níž lídři ODS, lidovců a TOP 09 hovořili před volbami do Poslanecké sněmovny, však bude mít kabinet stále daleko.   

Z celkových více než 150 miliard korun, které si vláda v příštích dvou letech slibuje od konsolidačního balíčku, mají úspory na platech a provozu činit 21 miliard. O dalších 15 až 20 miliard napříč rezorty hodlá ještě letos snížit výdaje na personál, a především energie šéf státní pokladny Zbyněk Stanjura (ODS).

Ministerstvo financí už zrušilo zhruba tisícovku tabulkových míst, například od července zavřelo téměř osm desítek územních pracovišť finančních úřadů. „Stát by měl mít méně zaměstnanců, ale lépe placených. V rámci ozdravného balíčku snižujeme také počet celních úřadů,“ uvedl Stanjura.

Podle návrhu rozpočtu na příští rok výdaje na Finanční správu meziročně klesnou o 378 milionů korun, dalších 127 milionů ušetří samotné ministerstvo a 73 milionů celníci.

Škrtat místa bude i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Za celý rezort v průběhu prvních týdnů příštího roku zrušíme několik stovek míst. Přesné číslo teprve zveřejníme,“ řekl e15 Jurečka.

Dodal, že tyto kroky ohlásil už v květnu. „Zastavil jsem nábory nových lidí na pozicích referentů, případně přesunujeme agendy. Snažíme se využívat přirozenou fluktuaci danou důchodovým věkem nebo mateřskými či rodičovskými dovolenými, abychom nemuseli vyplácet odstupné,“ dodal. Úřady práce a sociální správa vypisují soutěže jen na místa ředitelů odborů nebo jiné důležité vedoucí pozice.

Podobně jako Stanjura hodlá Jurečka lépe ohodnotit zejména ty, kterým naroste objem práce. „Chci, abychom v příštím roce dokázali pracovníkům zvýšit platy alespoň o tři procenta. Byl bych ale raději, kdyby to bylo více,“ podotkl.

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) se zaměří na zastaralou administrativu. „Zrušíme zbytečné papírování, což bude znamenat úsporu až stovek milionů korun,“ plánuje.

Celá oddělení a odbory končí v rezortu vnitra, jehož šéf Vít Rakušan (STAN) za poslední dva roky škrtl přes 230 tabulkových pozic. Desítky lidí odešly také z ministerstva zemědělství, výraznější redukce bude následovat příští rok.

Za minulé vlády státní správa nabobtnala o desítky tisíc nových zaměstnanců, tento trend však ani současný kabinet zatím příliš nezměnil. Letos ministerstva, úřady a jejich příspěvkové organizace zaměstnávají 499 tisíc lidí, o deset tisíc více než před rokem. Nejpočetnější skupinu tvoří učitelé, kterých je 194 tisíc. Ve školství pracuje dalších 77 tisíc lidí, například kuchařek nebo uklízeček. Přes 69 tisíc je příslušníků bezpečnostních složek, což jsou policisté, hasiči nebo dozorci. Vojáků z povolání je 27 tisíc.

Platy všech státních zaměstnanců v posledních letech polykají kolem půl bilionu korun, letos je to 264 miliard. Průměrný výdělek ve veřejné sféře přesáhl 42 tisíc korun hrubého měsíčně a dlouhodobě se drží nad celorepublikovým mzdovým průměrem.