Nelátkové závislosti brzy změní nejen náš obor, ale celý svět, tvrdí adiktolog Miovský

Video placeholde

„Stojíme na prahu úplně nové digitální éry, co se týká závislostí. Velmi pravděpodobně nahradí tradiční závislosti i návykové látky. Jedním z otazníků této éry bude, jak tyto věci regulovat,“ tvrdí adiktolog Michal Miovský, přednosta Kliniky adiktologie 1. Lékařské fakulty UK a VFN v Praze. 

Podle něj bude už v blízké budoucnosti možné navodit si třeba jen ve virtuální realitě stejné pocity jako máme dnes po požití alkoholu a drog. Pro odborníky to bude velkou výzvou. Už dnes řeší ostatně na klinice problémy se závislostmi na digitálních technologiích a sociálních sítích, a to často u dospívajících dětí. 

Jedním ze způsobů prevence je podle něj regulovat a omezit čas, který trávíme s počítačem nebo s telefonem v ruce. Dobré je zařadit dny offline a přiklání se k takzvanému “dopaminovému detoxu”, tedy omezení, kdy si stručně řečeno odpočineme od všeho, co nás nějakým způsobem “vybuzuje”. Například na nějakou dobu zcela omezíme technologie, alkohol, ale třeba i cukr. 

Závislosti jsou podle něj  součástí lidské podstaty. „Něco, co má návykový potenciál, je i součástí života u živočichů. Není to žádná lidská specialita,“ tvrdí profesor Miovský, který byl prvním hostem pořadu FLOW balance, kde se budeme věnovat tématům jako je work and life balance, duševní i fyzické zdraví, longevity nebo vše, co nás posouvá dopředu a pomáhá nám udržovat náš život v rovnováze. Témata tolik potřebná nejen pro manažery, lidi z byznysu, ale i pro celkovou populaci. 

Jednotlivé premiérové díly videorozhovorů budou vycházet každou neděli na e15.cz. V tomto prvním díle si probereme podrobně závislosti a jak jim předcházet. 

Co nás čeká v této oblasti za výzvy? Jak probíhá dopaminový detox a proč ho zařadit? A jak poznáme, že máme problémy se závislostí na sociálních sítích? A proč se už neumíme nudit? 

Vše podrobně rozebrala Veronika Jonášová se Michalem Miovským v e FLOW balance, se kterým jsme natáčeli přímo na Klinice adiktologie ve VFN v Praze.