Policie prověřuje Babišovo oznámení zásilky s nábojem pro manželku. Obálka přišla už ve čtvrtek

Kandidát na prezidenta Andrej Babiš dostal podle svých slov v sobotu ráno poštou v obálce ostrý náboj adresovaný jeho manželce Monice Babišové

Kandidát na prezidenta Andrej Babiš dostal podle svých slov v sobotu ráno poštou v obálce ostrý náboj adresovaný jeho manželce Monice Babišové Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Kandidát na prezidenta Andrej Babiš dostal podle svých slov v sobotu ráno od své ochranky zásilku s ostrým nábojem adresovanou jeho manželce Monice Babišové. Oznámil to v sobotu krátce po poledni v rámci několikaminutové tiskové konference. Podle jeho slov se snaží odpůrci jeho kandidatury na Hrad zastrašit rodinu. Policie Babišovo oznámení prověřuje. Zásilka dorazila už ve čtvrtek, Babiš ji policii oznámil o dva dny později.

"Dnes ráno mi ochranka předala obálku adresovanou mé ženě Monice, v níž byl ostrý náboj a anonymní vzkaz plný urážek. Jde o zastrašování prezidentského kandidáta a jeho rodiny. Okamžitě jsem kontaktoval Policii ČR, která věc vyšetřuje," uvedl v sobotním prohlášení Babiš. Zároveň řekl, že na otázky novinářů nebude odpovídat. 

Video placeholde
Rozhovor s Andrejem Babišem • E15

Na twitteru odsoudil projevy nenávisti a výhrůžky Babišovi a jeho rodině v obecné rovině protikandidát Petr Pavel. Připomněl ovšem, že Babiš spoluvytvářel klima kampaně. "Atmosféra je vypjatá hlavně kvůli strašení voličů a antikampani, kterou Andrej Babiš vede. Vyzývám ho, aby stáhl billboardy vyhrožující válkou a začal i on sám vést slušnou kampaň," vzkázal skrze svůj účet Pavel.

Mluvčí středočeské policie Barbora Schneeweissová řekla, že se kriminalisté zásilkou zabývají. Podle ní zásilku obdržel Babiš ve čtvrtek, nahlásil ji dnes. Zatím neupřesnila, zda byla v zásilce skutečně ostrá munice. Řekla pouze, že předmět vypadající jako náboj ještě prověří znalec. Oznámení Babiše prý policie přijala v sobotu ráno v 8:20 hodin. Podle policejní mluvčí zásilku obdržel Babiš ve čtvrtek, nahlásil ji dnes. 

Podle ministra vnitra se bude výhrůžkou zabývat policie. "Stejně vážně jako komukoliv jinému v naší zemi. "Vyhrožovat rodině je nepřijatelný hnus. Tahle šílená agrese musí skončit. Babiš pro to může hodně udělat," uvedl Vít Rakušan na twitteru. Podle vyjádření premiéra Petra Fialy je potřeba odsoudit výhrůžky násilím. Zároveň ale zdůraznil, že je třeba odsoudit i "lži v kampani." 

Babiš v sobotním prohlášení rovněž uvedl, že atmosféra na sociálních sítích i ve společnosti se vyostřuje a radikalizuje. „Včera (v pátek) mě poprvé na výjezdu doprovodila moje žena Monika. Na vlastní kůži si v Jablonci zažila, jak nás dav urážel a málem umačkal,“ poznamenal Babiš. Není normální, že odpůrci narušují a rozbíjejí mítinky, uvedl. „Není normální, že se nás občané bojí podpořit, protože pak čelí sprostým nadávkám a vyhrožováním. Moji podporovatelé a voliči nic takového nedělají,“ řekl.

Vyzval předsedy stran vládní pětikoalice a svého soupeře v druhém kole Petra Pavla, kterého opakovaně označuje za kandidáta pětikoalice, ať vyzvou své příznivce, aby nenapadali voliče stran s jiným názorem.