Absurdní rozsudek. Slovenský týdeník zveřejní omluvu na 54 stranách

Omluva Plus 7 Dní

Omluva Plus 7 Dní Zdroj: Plus 7 Dni

Soudy v Žilině přepsaly historii slovenského soudnictví. Listu Plus 7 Dní přikázaly zveřejnit omluvu na neuvěřitelných 54 stranách. Důvodem je stížnost bývalého poslance ze Slovenské národní strany Štefana Zelníka.

Titul s nákladem 160 tisíc výtisků musí k některému z vydání připojit kuriózní omluvnou přílohu kvůli požadavku advokátky stěžovatele. Od Plus 7 Dní žádá, aby byla omluva ve stejném stylu písma jako titulek článku, na který si exposlanec stěžoval.

Stránky popsané obřím písmem jsou důsledkem neověřených informací, které o Zelníkovi týdeník zveřejnil ještě v roce 2009. List tehdy v článku polemizoval o tom, jestli poslanec nezneužil své politické kontakty k přidělení eurodotace pro svou firmu.

Omluva bude vytištěná v 25násobném rozsahu. Pro vydavatele, společnost 7 Plus, to kromě ostudy znamená nárůst nákladů na vydání čísla v řádu několika milionů eur.

„Chci zdůraznit, že je podáno dovolání u Nejvyššího soudu, pokud jej zamítne, půjdeme k Ústavnímu soudu, a pokud neuspějeme ani tam, tak do Štrasburku,“ nevzdává boj šéfredaktor Plus 7 Dní Miloš Luknár.

Rozsudek okresního a krajského soudu v Žilině kritizuje i řada obhájců svobody tisku. Slovenské soudnictví je podle nich nekompetentní. „Soudy rozhodují o věcech, kterým absolutně nerozumí. Nevědí, nebo nepochopily, že tím zničily grafiku časopisu, ale bohužel takové praktiky jsou u nás běžné,“ konstatuje Pavol Múdry, zakladatel Mezinárodního novinářského institutu.