"Africká Barbie" brání práva homosexuálů, hrozí jí vězení

V Nigérii se homosexualita trestá 14 lety vězení, to však nezabránilo transvestitovi nazývanému Africká Barbie v tom, aby se stal celebritou a hvězdou sociálních sítí.

V Nigérii se homosexualita trestá 14 lety vězení, to však nezabránilo transvestitovi nazývanému Africká Barbie v tom, aby se stal celebritou a hvězdou sociálních sítí. Zdroj: ČTK/AP Photo/Ramon Espinosa

Ruzzuřený dav ubil v Nigérii nevinnou dívku.
Místo zkázy, letadlo spadlo do obytné čtvrti
Boko Haram rychle postupují k metropoli severonigerijského státu Borno
Atentátnice zaútočila na zdejší rybí trh
Ženy v Nigérii nejsou v bezpečí.
13
Fotogalerie

Nigérii se homosexualita trestá 14 lety vězení, to však nezabránilo transvestitovi nazývanému Africká Barbie v tom, aby se stal celebritou a hvězdou sociálních sítí. 

Pětadvacetiletý Okuneye Idris Olarenwaju vystupuje na síti Snapchat jako Bobrisky. V přepočtu za téměř 8000 Kč prodává rozjasňovací krémy pro černou pleť a jeho stránky, kde líčí svůj luxusní život s anonymním bohatým obchodníkem z Lagosu, denně navštíví více než 150 000 lidí.

"Lidé mě milují, protože jsem pravdivý," vysvětluje ve svém apartmá ve čtvrti Lekki, kde žije nová lagoská buržoazie.

Bobrisky je štíhlý, s úzkými rameny a své vlasy ve stylu afro si pomáduje. Nosí růžové tričko a přiléhavé červené kalhoty vyzdobené v úrovni kapsy Mickey Mousem. "To je můj slavnostní oblek," vysvětluje a nanáší si na tvář několik vrstev make-upu.

Bylo mu 12 let, když se poprvé nalíčil. "Miloval jsem vzhled své matky," říká. Několik zlatých třpytek na víčka a jeho kočičí oči svítí. "Člověk musí trpět, aby byl krásný," povzdechne si a aplikuje lepidlo na řasy. "Tohle drží nejdéle," vysvětluje.

Koncem října jeho tvář voskové panenky obletěla nigerijský internet. Jeden z poradců prezidenta Muhammadua Buhariho a ředitelka marketingové společnosti Alder Consulting se odmítli objevit po jeho boku při diskusi na sociálních sítích.

"Přítomnost Bobriskyho na tuto událost bohužel vrhla stín," uvedla společnost Alder Consulting. Poradce prezidenta Bashir Ahmad nakonec na setkání nedorazil a prohlásil, že nemá čas.

"V Nigérii se většina lidí rozhoduje velmi rychle. Žijeme jen jednou, máme mít právo být tím, čím chceme být," citovala Bobriskyho agentura AFP.

V Nigérii transvestité téměř neexistují a gayové jsou tam diskriminováni a pravidelně se stávají obětí násilí. Proto se neprojevují na veřejnosti. Nigerijská společnost, která je velmi konzervativní a nábožensky založená, raději soudí, že v zemi prostě neexistují.

Po tomto skandálu si Bobrisky získal image rebela a nechtěně se stal obhájcem práv homosexuálů. Je to velmi nebezpečná role v zemi, kde dal v roce 2014 bývalý prezident Goodluck Jonathan schválit zákon zakazující nejen svatby homosexuálů, ale i soužití mezi osobami stejného pohlaví. Podle tohoto zákona se milostný vztah mezi osobami stejného pohlaví trestá deseti až 14 lety vězení.

Bobrisky říká, že bojuje za občanská práva, ale v Nigérii je výjimkou. Zatím tam nikdo nebyl kvůli homosexualitě odsouzen, ale zákon vytváří ovzduší strachu, soudí expertka na tyto otázky Wendy Isaacková z mezinárodní nevládní organizace Human Rights Watch (HRW). "Zákon dal příležitost policii a obyvatelstvu vymáhat peníze od lidí, které považují za lesbičky, gaye, bisexuály a transgenderové osoby," říká.

Bobrisky tvrdí, že o ty, kteří jej urážejí, se nestará. Raději se soustřeďuje na vytvoření svého kanálu na serveru YouTube, kde chce dávat rady ohledně líčení.

"Nepotřebuje vést žádné hnutí," vysvětluje ředitel nigerijské nevládní organizace Iniciativa pro rovná práva Olumide Femi Makanjuola. "Lidé jako Bobrisky ale o těchto problémech zahajují diskusi. Je aktivistou, i když si toho sám není vědom. Taková je moc popové kultury," dodává.