Afrika má první dolarovou miliardářku - dceru angolského prezidenta

Isabel dos Santos

Isabel dos Santos

Nejstarší dcera angolského prezidenta Isabel dos Santosová, která vlastní podíly v několika firmách ve vlasti a v Portugalsku, se stala první dolarovou miliardářkou Afriky. Uvádí to americký časopis Forbes, který jmění nejbohatších lidí světa sleduje.

Nyní čtyřicetiletá dos Santosová do sféry byznysu vstoupila ve 24 letech, když si v angolské Luandě otevřela restauraci. V současnosti vlastní podíly v několika portugalských firmách včetně mediální společnosti Zon, v níž v květnu 2012 zvětšila svůj podíl na 14,9 procenta a v průběhu zbytku roku ovládla celkem 28,8 procenta akcií firmy v hodnotě 385 milionů dolarů

Podle některých zdrojů Forbesu má mimo jiné i čtvrtinový podíl v bance Banco BIC působící v Angole nebo stejně veliký podíl ve společnosti Unitel, jednoho ze dvou angolských mobilních operátorů. Podle některých odborníků má jen tento podíl hodnotu okolo miliardy dolarů.

Prezident José Eduardo dos Santos je ve funkci 33 let a jeho rodina ovládá velký díl ekonomiky státu, který patří k předním africkým producentům ropy. Většina obyvatel země na západním pobřeží Afriky u Guinejského zálivu musí ovšem denně vystačit zhruba se dvěma dolary (asi 38 korun).

10 nejbohatších lidí Afriky podle Forbes

Jméno Země Majetek (v miliardách dolarů)
Aliko Dangote Nigérie 12
Nicky Oppenheimer & rodina JAR 6,4
Johann Rupert & rodina JAR 5,7
Nassef Sawiris Egypt 5,5
Mike Adenuga Nigérie 4,6
Christoffel Wiese JAR 3,7
Othman Benjelloun Maroko 2,75
Patrice Motsepe JAR 2,65
Naguib Sawiris Egypt 2,5
Mohamed Mansour Egypt 2,2