Agentura OSN zvýší potravinovou pomoc na východě Ukrajiny

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Světový program pro výživu (WFP) oznámil, že rozšíří své působení na východě Ukrajiny, aby zajistil potravinovou pomoc pro půl milionu lidí postižených konfliktem mezi proruskými separatisty a vládními vojsky. Jde o bezmála ztrojnásobení počtu lidí, o něž se tato agentura OSN doposud starala při distribuci potravin v Doněcké a Luhanské oblasti, částečně ovládané separatisty.

Své aktivity nyní WFP rozšíří do dalších tří východoukrajinských oblastí, Charkovské, Dněpropetrovské a Záporožské. „Uděláme vše, abychom zajistili potravinovou podporu pro co možná největší množství lidí, kteří zoufale potřebují pomoci, protože uvízli v pasti konfliktu anebo museli uprchnout ze svých domovů a přežívají ve svízelných podmínkách,“ řekl vedoucí zastoupení WFP na Ukrajině Giancarlo Stopponi.

Podle odhadu OSN si boje na východě Ukrajiny vyžádaly už 6500 mrtvých, na 16.000 zraněných a 1,3 milionu lidí uprchlo před válkou do jiných končin Ukrajiny.

Na separatisty ovládaném území hodlá WFP pomáhat především ve školách, v dětských domovech, nemocnicích a dalších institucích, jakož i zabránit podvýživě u dětí mladších dvou let, které jsou pokládány za obzvláště ohrožené. Nadále hodlá také pomáhat lidem, kteří uprchli před boji z Donbasu do dalších oblastí Ukrajiny. Aby mohl WFP v dodávkách potravin pokračovat do konce letošního roku, naléhavě potřebuje více než 30 milionů dolarů (asi tři čtvrtě miliardy Kč). WFP každoročně pomáhá asi 80 milionům lidí v přibližně 75 zemích.