Altner, kterému dluží ČSSD, čelí na Slovensku obžalobě z maření konkurzu

Zdeněk Altner

Zdeněk Altner Zdroj: Jan Rasch, Euro E15

Bývalý advokát Zdeněk Altner, kterému má ČSSD podle rozhodnutí pražského městského soudu zaplatit za právní služby a smluvní pokutu dohromady přes 300 milionů korun, už několik let čelí na Slovensku obžalobě z maření konkurzního řízení. Případ před slovenským soudem pravomocně dosud uzavřen nebyl. Vyplývá to z vyjádření bratislavské prokuratury.

Altner stanul před slovenským soudem za to, že po odvolání z funkce konkurzního správce jednoho podnikatele v roce 2008 neodevzdal své nástupkyni všechny doklady ohledně tohoto konkurzního řízení.

Bratislavský soud v roce 2014 za to Altnerovi uložil trest vězení na šest měsíců. Trestní příkaz ale nenabyl právní moci, protože Altner vůči němu podle tiskového mluvčího bratislavské prokuratury Šúreka podal odpor. V případu v současnosti probíhá u soudu obvyklý proces, další stání je naplánováno na květen. Obžalovanému hrozí v případě prokázání viny až pětileté vězení.

V souvislosti s vyšetřováním zmiňovaného případu Slovensko v minulosti vydalo na právníka zatykač, na jehož základě byl Altner zadržen na podzim 2013 v Německu a pak vydán k trestnímu stíhání na Slovensko. Bratislavský soud na něj vzápětí uvalil vazbu, z níž byl Altner později propuštěn. V Česku je Altner stíhaný kvůli zpronevěře víc než 800 tisíc korun, za což mu hrozí dva až osm let vězení. Případ má soud začít projednávat v dubnu.