Amazon bude testovat robotické kurýry ve Finsku. OPEC+ chce od srpna zvýšit těžbu ropy

Americká internetová společnost Amazon bude testovat robotické kurýry ve Finsku.

Americká internetová společnost Amazon bude testovat robotické kurýry ve Finsku. Zdroj: e15

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejich spojenci chtějí od srpna navýšit těžbu klíčové komodity o dva miliony barelů denně.
Jižní Korea volně obchoduje s Evropskou unií už deset let. Vzájemná výměna zboží a služeb stoupla za poslední dekádu o 46 procent.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Ropa prudce zdražila, státy chystají zvýšení těžby 

Skupina OPEC+, Organizace zemí vyvážejících ropu, a její spojenci se chystají postupně zvyšovat těžbu klíčové komodity. Od srpna do prosince by se produkce ropy měla zvednout až o dva miliony barelů denně. Saúdská Arábie a Rusko, kteří patří v rámci OPEC+ k hlavním vyjednávacím hlasům už podle agentury Reuters uzavřely v této záležitosti předběžnou dohodu. Ropa po zveřejnění dané zprávy zdražila o více než dvě procenta. Včera odpoledne se obchodovala za 76,4 dolaru za barel. Dostala se tak na téměř nejvyšší hodnotu za dva a půl roku.       

Evropská unie obchoduje s Koreu už deset let

Obchod mezi Evropskou unií a Jižní Koreou se za poslední desetiletí zvýšil o 46 procent. Ve čtvrtek to uvedla Evropská komise při příležitosti 10. výročí od uzavření evropsko-korejské obchodní dohody. Nejvíce stoupla výměna služeb. Ta ke konci uplynulé dekády narostla o 86 procent oproti roku 2010 a dosáhla objemu dvacet miliard eur, tedy přes půl bilionu korun. Evropská unie je navíc s 37procentním podílem na trhu největším zdrojem přímých zahraničních investic v Jižní Koreji. Předloni měly objem 44 miliard eur. Korejské investice v Evropě se za deset let zvedly o 151 procent a k roku 2019 činily 29 miliard eur. Nejaktivněji s Koreou obchoduje Nizozemsko následované Německem a Francií.    

Z trhů a burz 

Burzy první den v měsíci rostly

Akciové trhy v USA za čtvrtek posílily. Investory povzbudila především pozitivní makroekonomická data. Benchmark S&P 500 se zvýšil o 0,52 procenta a pošesté za sebou vylepšil své historické maximum. Dow Jones zpevnil o 0,38 procenta a technologický Nasdaq Composite přidal 0,13 procenta. Optimistická nálada panovala i na druhé straně Atlantiku. Celoevropský index STOXX Europe 600 vyrostl o 0,62 procenta. Britský FTSE 100 vyskočil o 1,25 procenta. Německý DAX se zvedl o 0,47 procenta a francouzský CAC 40 uzavřel v zisku 0,71 procenta.    

Amazon vyzkouší své technologie v Helsinkách

Americký internetový prodejce Amazon vybuduje nové výzkumné centrum ve Finsku. Společnost to oznámila na svém blogu. Dvě desítky inženýrů budou v Helsinkách testovat plně elektrická autonomní vozidla. Ta mají v budoucnu nahradit lidské kurýry a doručovat zákazníkům zboží. Amazon tuto technologii, nazývanou Amazon Scout, již testuje na čtyřech místech ve Spojených státech. Tým výzkumníků ve Finsku se má postupně rozrůst. Firma neuvedla, kolik peněz se chystá do helsinského centra investovat. Před půl rokem však podle některých zdrojů koupila finský startup Umbra, jenž se zabývá vývojem 3D technologií. Amazon tyto zprávy nicméně nepotvrdil.     

Tweet dne

Ruské agentury včera tvrdily, že si Moskva nechala předvolat českého velvyslance v souvislosti s kauzou Vrbětice. Tuzemské ministerstvo zahraničí však o něčem takovém nemá žádné informace.  

Stane se dnes

  • Část evropských zemí zpřísní opatření proti šíření koronaviru. Například v některých portugalských městech včetně Lisabonu bude ode dneška platit zákaz nočního vycházení.
  • Britský premiér Boris Johnson přijme v Londýně německou kancléřku Angelu Merkelovou. Budou řešit vztahy obou zemí a reakci na pandemii nemoci covid-19.
  • Spojené státy oznámí vývoj nezaměstnanosti za červen.