Američané plánují rozmístění raket v Asii, den po opuštění smlouvy o odzbrojení

Mark Esper, ministr obrany USA

Mark Esper, ministr obrany USA Zdroj: Reuters

Pentagon
Pentagon,
Mark Esper, ministr obrany USA
4
Fotogalerie

Americký ministr obrany Mark Esper dnes uvedl, že by podpořil brzké rozmístění konvenčních raket středního doletu v Asii. Informovala o tom agentura AP. Spojené státy a Rusko oficiálně opustily v pátek smlouvu o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF). Washington rozhodnutí od dohody odstoupit zdůvodnil jejím porušováním ze strany Ruska. Moskva obvinění odmítla.

Ano, chtěl bych to udělat," odpověděl Esper na dotaz novináře, zda by Pentagon podpořil rozmístění raket v Asii. " Byl bych raději, kdyby to bylo v řádu měsíců... Tyto věci ale mohou trvat déle, než čekáte, " doplnil Esper při své návštěvě v australském velkoměstě Sydney, kde zahájil svou týdenní návštěvu Asie a Oceánie.

Kde by měly rakety být rozmístěny, Esper neupřesnil s tím, že to bude záležet na rozhovorech se spojenci a na dalších faktorech. Zároveň ministr poznamenal, že by Čína neměla být počínáním USA příliš překvapena vzhledem k tomu, že "80 procent jejího arzenálu tvoří systémy raket středního doletu", a USA tak pouze chtějí mít podobné kapacity.

Ujednání mezi SSSR a USA z roku 1987 zakazovalo výrobu, zkoušky a rozmisťování raket s doletem od 500 do 5500 kilometrů. Po jejím podpisu zničily oba státy 2692 pozemních balistických raket a raket s plochou dráhou letu s konvenční i jadernou náloží. Sovětské rakety byly v 80. letech rozmístěny i v Československu.

Americký prezident Donald Trump vyjádřil přesvědčení, že se podaří uzavřít novou smlouvu, do které by kromě Ruska byla zahrnuta i Čína.