Američané po Polsku žádají zatčení Polanského, byl vyslechnut

Roman Polanski

Roman Polanski Zdroj: CTK

Američané po Polsku žádají zatčení francouzsko-polského režiséra Romana Polanského, který je v USA stíhán kvůli sexuálnímu prohřešku z roku 1977. Žádost byla zamítnuta kvůli formálním nedostatkům, jak píše polský deník Gazeta Wyborcza. Polanského dnes na žádost USA v Krakově vyslechl prokurátor, ale filmař byl opět propuštěn na svobodu, uvedla mluvčí prokuratury.

Jedenaosmdesátiletý občan Polska i Francie je viněn ze sexuálního zneužití tehdy třináctileté Samanthy Geimerové v roce 1977 v Kalifornii. Žena mu mezitím odpustila.

Mluvčí krakovské prokuratury Boguslawa Marcinkowska informovala, že Polanski dnes byl vyslechnut a opět propuštěn. Prý dal dostatečné záruky týkající se jeho místa pobytu a možnosti ho kontaktovat, a není třeba ho zatýkat. Podle agentury DPA se Polanski prokuratuře sám přihlásil.

V roce 2009 byl Polanski zadržen ve Švýcarsku

V roce 2009 sice Polanského na cestě do Curychu na základě amerického zatykače zadržela švýcarská policie, ale po několikaměsíčním pobytu v domácím vězení v Gstaadu nakonec Švýcarsko odmítlo Polanského do USA vydat.

V Polsku se režisér dlouhodobě žijící ve Francii objevil tento týden při příležitosti úterního otevření Muzea dějin polských Židů ve Varšavě.

Podle listu Gazeta Wyborcza, který se odvolává na zdroje polského ministerstva spravedlnosti, zaslala americká justice polskému generálnímu prokurátorovi žádost o zadržení Polanského a o následné zahájení vydávacího řízení. Žádost však byla prozatím zamítnuta, protože údajně nesplňovala kritéria stanovená mezinárodními smlouvami. Konkrétně nebyla přeložena do polštiny, informoval polský list.

Čin je podle polského práva promlčen

Už v roce 2010 polský generální prokurátor naznačil, že vydání Polanského není možné, protože čin, z něhož je v USA obviněn, je z hlediska polského práva promlčen. Polské úřady ale Polanského mohou na základě žádosti americké justice vyslechnout.

„Můžeme vydat někoho, když je zločin nadále stíhán i v Polsku, a to není tento případ,“ řekl náměstek polského ministra zahraničí Rafal Trzaskowski.

Polanski se narodil v Paříži v rodině polských Židů a jako dítě přežil holokaust v krakovském ghettu. Později studoval na filmové škole v Lodži.