Američané předpověděli ukrajinskou krizi podezřele přesně, tvrdí ruská TV

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Americký Výbor zpravodajských služeb (National Intelligence Council) před patnácti lety ve svém dokumentu uvedl, že Ukrajinu čeká směřování na Západ k velké nelibosti Moskvy. Rusku přisuzoval slábnoucí vliv na světové dění, který se bude snažit zachovat aspoň v prostoru bývalého SSSR. Dokumentu si všimla ruská státní televize RT, podle které je předpověď příklonu Kyjeva na Západ podezřele přesná. Slábnoucí roli Ruska ale prý spis odhadl mylně.

Budoucí rolí Ruska si tvůrci studie Global Trends nebyli v roce 2000 jistí. Snahu Moskvy zůstat světovým hráčem měly dnes výrazně krotit tenčící se zdroje, vleklé ekonomické problémy a vnitřní nestabilita země. Ambice a vliv Ruska tak neměly přesáhnout prostor zemí bývalého Sovětského svazu.

Nebylo však jisté, zda tato situace povede k větší regionální stabilitě nebo naopak k jejímu podkopání, uvádí dokument. Zatímco svůj světový význam mělo Rusko v roce 2015 nadále ztrácet, jeho moc ovlivňovat dění v sousedních zemích tím utrpět neměla. To představuje problém hlavně pro Ukrajinu, která se podle prognózy měla v roce 2015 přiklonit na Západ.

Global Trends 2015
Pravidelně vydávaný dokument Výboru zpravodajských služeb (National Intelligence Council) s názvem Global Trends se zaměřuje na odhad vývoje globální politiky v patnáctiletém horizontu. Ve svém úvodu zdůrazňuje, že nejde o typický materiál tajných služeb. Jeho cílem je navázat dialog mezi zpravodajci a experty na mezinárodní vztahy. V roce 2000 se tedy snažil odhadnout současný vývoj v jednotlivých částech světa. Pozornost věnoval Ukrajině i Rusku.

Dokument upozornil na zranitelnost Kyjeva vůči tlaku Moskvy, který pramení hlavně z ukrajinské energetické závislosti na Rusku. Pokud by si ale měli Ukrajinci vybrat, raději zvolí nezávislost země než její opětovné zapojení do ruské sféry vlivu, uvedla studie v roce 2000. Ukrajinská cesta na západ ovšem měla být lemována rozsáhlou korupcí, rostoucí mocí kriminálních organizací a pochybnostmi o vládě zákona.

Podle ruské státní televize RT je přesnost dokumentu zarážející a spíše než prognóze ve výsledku odpovídá postupně naplňovanému plánu na udržení amerického výsadního postavení ve světě.

Dokument Global Trends 2015 ovšem počítal i s tím, světové postavení USA nezůstane nedotknutelné. Jeho autoři uvádí, že některé státy, ať už spojenci či protivníci, budou zkoušet nabourávat americkou hegemonii. Výsledkem těchto snah nebude vznik jednotné protiamerické koalice, ale rozmach specifických nároků a požadavků jednotlivých zemí, uvádí autoři studie bez dalších podrobností.

Reportáž ruské televize RT

Německá média: Vítězem summitu v Minsku je Putin, ne Merkelová