Američané zvýší počet vojáků v Afghanistánu, překročí tak limit nastavený Obamou

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: reuters, čtk

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Pentagon vyšle do Afghánistánu téměř 4000 dalších amerických vojáků, hlavně poradců a instruktorů. Rozhodnutí podle nejmenovaných činitelů údajně oznámí ministr James Mattis už příští týden.

Trump dal tento týden pravomoc Mattisovi rozhodnout samostatně o počtu vojáků USA v Afghánistánu s ohledem na rostoucí tlak teroristů z Talibanu a Islámského státu. Velká většina nově příchozích amerických vojáků bude působit ve funkci poradců a bude pomáhat při výcviku tamní armády. Do bojových operací se zapojí malá část.

Dřívější prezident Barack Obama vyslal do Afghánistánu v roce 2009 kolem 30 000 vojáků, a jejich počet tak dosáhl maxima 100 000 mužů. V dalších letech Obamova mandátu se počty snižovaly.

I když američtí vojenští velitelé dlouho volali po zvýšení počtu vojsk v Afghánistánu, rozhodnutí o vyslání nových jednotek se rodilo v dlouhých debatách s ohledem na dlouhodobou vojenskou, diplomatickou a hospodářskou strategii. Afghánské vedení myšlenku vyšší vojenské přítomnosti USA podpořilo, protože v boji s Talibanem v posledních měsících výrazně ztrácí.

Podívejte se, jak vypadá nejdražší vojenská loď světa 

Video placeholde
Američané testují nejdražší vojenskou loď světa. Stála 325 miliard • U.S Navy / Mass Communication Specialist 2nd Class Ridge Leoni

Obama loni stanovil strop pro početní stavy ve výši 8400 mužů. Předpokládá se však, že v Afghanistánu je ještě dalších 2000 amerických vojáků, které oficiální počty nezahrnují. Jde o útvary označené za prozatímní, přestože v bojových zónách operují dlouhé měsíce.

Od roku 2001 USA v Afghánistánu ztratily 2400 mužů. Naposledy minulý víkend zahynuli na východě při útocích Talibanu tři Američané a další byl zraněn.